2024. május 8., szerda
FONTOS

Testületi beszámoló: több pályázaton indul a város (VIDEO)

A képviselő-testület csütörtöki ülésén emellett pályázatot írt ki a városi könyvtár igazgató álláshelyére, és együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti közszolgálati Egyetemmel, a Kerecsényi Emlékév programjainak méltó megrendezéséhez.

Az interpellációk órájával kezdődött a városi képviselőtestület csütörtöki, soros ülése. Durkó Károly a belvárosi parkolás kapcsán vetette fel, hogy a Karácsonyi és az Erkel gimnázium valamint a zeneiskola vonalán található zugban parkoló felületet alakíthatnának ki, akár valamilyen zúzott törmelék lerakásával, mert itt sokszor nehéz megállóhelyet találni. Erre azt a választ kapta, hogy a költségvetés terhére kialakítanának ott egy szórt útalapot, ami nagyságrendileg 2 és fél 3 millió forintot tenne ki, amire még idén tavasszal sor kerülhet, ha a forrás rendelkezésre áll. Szintén a parkolási nehézségekkel kapcsolatban interpellált Mittag Mónika, aki a Dózsa György utca kapcsán továbbította a lakossági panaszokat.

A képviselő azt a választ kapta, hogy felülvizsgálják az ide kiadott parkolási engedélyeket, és aki nem rendelkezik vele, az ellen megteszik a szükséges intézkedést és a közterület felügyelet is sűrűbben fog itt ellenőrizni. Balogh Lajos a Románvárosi részen zajló kábelfektetési munkálatokkal kapcsolatban kérte az illetékeseket, hogy szólisták fel a kivitelezőt a megfelelő állapotok visszaállítására. A képviselő azt az ígéretet kapta, hogy a munkák befejezését követően, a beruházást végző cégnek kötelessége az eredeti állapot visszaállítása. Kiss Tamásné szintén ez egyik szolgáltató munkájával kapcsolatban továbbította a lakossági panaszokat, melyben azt kifogásolják, hogy az ott élőket nem tájékoztatják megfelelően ezekről a munkákról, és már csak a kész tényekkel szembesülnek. Erre azt a választ kapta, hogy a tájékoztatás a kivitelező dolga lenne, erre a városnak nagy ráhatása nincs, ha valaki bármilyen problémát észlel, azonnal jelezze az illetékeseknek. Torma Béla többek között a török zugi híradástechnikai aknákkal kapcsolatban jelezte ismét az ott jelentkező problémát.

Daróczi László a közüzemi kft igazgatója azt a tájékoztatást adta, hogy a kivitelező cég megrendelte a fedlapokat, de kétszer is rosszul gyártották le, a harmadik verzió már megfelelő és ezt le is szállítják még a héten. Bod Tamás képviselő a Területi Operatív Programok kapcsán adott hangot aggodalmának, mely szerint jelentős forrásoktól esik el Gyula az igazságtalan elosztási rendszer miatt, így nem nyertes, hanem vesztese lesz a város ezeknek a pályázatoknak. A válaszban elhangzott, a város vezetése eddig is és ezután is megtesz mindent, hogy Gyula minél több forráshoz jusson hozzá. Ökrös István a Rákóczi utcai esővíz elvezetéssel kapcsolatban interpellált.

A válaszból kiderült, itt egy régi problémáról van szó, de ennek megoldása, akkora volumenű lenne, amire jelenleg nincs a városnak a forrása és a későbbiekben is csak pályázati segítséggel lehetne megoldani. A grémium több HÉSZ módisítást is elfogadott az ülésen és pályázatot irt ki a Mogyoróssy könyvtár igazgatói álláshelyére. Módosították a rendezvényszervező kft. nevét, amely április egytől Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságra módosul, rövidített neve pedig Erkel Ferenc Nonprofit Kft. lesz. Több pályázatot is benyújt a város fejlesztésekre, 500 milliós forrásra egy új, 4000 adagos konyhára, támogatják a városerdei kerékpárút megépítését és egy egymilliárdos pályázatot is jóváhagytak “Gasztronómoiai fejlesztések Gyulán” címmel. ennek két fő eleme egy csokoládé élményközpont létrehozása a 100 éves cukrászdában és egy helyi különlegességekre épülő kolbász, élmény és látogatóközpont, a volt mozi épületében.

A város 10 millió forintot nyert arra, hogy az idei Zrinyi, Kerecsényi év kapcsán méltó megemlékezéseket tudjanak rendezni, ehhez kapcsolódóan egy együttműködési megállapodást is kötöttek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel. A város következő soros ülése április 28-án lesz.

Nézze meg ezt is:

Gyalogosátkelő épül a Csabai úton, a Gyep utcánál

  Hétfőn megkezdődtek az új gyalogosátkelő kivitelezési munkálatai a Csabai úton, mely a Gyep utcánál …