2024. április 27., szombat
FONTOS

Júniustól felmérik az agráriumot (VIDEO)

Több szempontból különleges Békés megye helyzete, az ország egykori éléskamrája, hiszen a mezőgazdaság szempontjából térségünk még mindig számottevő tényezőnek számít, elég csak arra gondolni, hogy a megyében tartott sertések és szarvasmarhák száma a negyedik legmagasabb az országban, de itt aratták le a legtöbb búzát, míg a betakarított kukorica mennyisége a 3. volt a megyék rangsorában.

Ezek az adatok annak kapcsán hangzottak el, hogy június elsején megkezdődik az Agrárium 2016 című összeírás, melynek célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat.

A felmérés az ország 1 442 településének kijelölt mintakörzeteiben található mintegy 600 ezer címre terjed ki, ebből 40 ezer Békésben van.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve publikálja. Az adatok közzététele szeptemberben várható, az állatállomány, illetve a föld- és vetésterületi adatok publikálásával, összhangban az Európai Unió adatszolgáltatási határidejével. A végleges adatokat tartalmazó adatsor 2017 első felében jelenik meg.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …