2024. április 27., szombat
FONTOS

Felfelé törnek a grosicsos fiatalok

Nemcsak helytállt, hanem kellemes meglepetést okozva sokszor a legjobbaknak is méltó ellenfele volt az NB I-ben a Grosics Akadémia három korosztálya.

Közülük is kiemelkedett az U 17 teljesítménye: a csapat újoncként csak hajszállal maradt le a felsőházi rájátszásról, az alsóházat viszont olyan riválisok előtt vezeti, mint a Diós­győr, a Debrecen vagy a Videoton.

Ezen sorok május közepi írásakor ha pontegyenlőség mellett is, de a Grosics Akadémia vezette az NB I-es bajnokság U 17-es korosztályának alsóházi rájátszását, ami a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy a gyulai társaság az ország 9. legjobb csapata ebben a korosztályban.

IMG_0799_optA csapat vezetőedzője, a vajdasági Piri Ottó érthetően elégedett tanítványai teljesítményével, öröme különösen annak fényében indokolt, hogy sok betegséggel, sérüléssel, ezek miatt pedig a szűkös létszámmal is meg kellett küzdeniük.

A csapat sikereinek titka a játékosok szerint a jó körülményeknek, a hozzáértő emberek által végzett szakmai munkának, és – bár ki nem mondták, de nyilván – saját tehetségüknek, elszántságuknak, hozzáállásuknak köszönhető.

Az orosházi Radics Dávid két éve jött Gyulára, ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy hamarabb kellett volna. A védekező középpályás meghatározó tagja a sikeres, U 17-es együttesnek, mely például a fürdővárosban 3-0-ra verte a Ferencvárost. – Ennek a csapatnak a tagjai képesek egymásért küzdeni – mondta.

Hasonló véleményen van a gyulai Seres Bence, aki az akadémián töltött hét évéből hatot az élvonalban játszott. Ő úgy látja, ha gyorsaságban és fizi­kálisan is fejlődnek, a legszűkebb élmezőny ellen is igen jó eséllyel lépnek majd pályára.

A pilisvörösvári Galacs Erik szerint idén nem volt igazán szerencséjük, úgy vélte, a felsőházban lenne a Grosics helye. Szavait alátámasztja, hogy a felsőházi tagság valóban csak pár ponton múlt, de az alsóházban azóta remekül szerepelnek, 6 győzelem mellett 2 döntetlen és 2 vereség szerepel a nevük mellett.

– A Grosics most az ország első tíz akadémiája között van. Ebben az évben minőségileg nagyon sokat fejlődtünk, feltöltöttük a korosztályokat, és ha így folytatjuk, néhány éven belül a még szűkebb elitben, akár a legjobb ötben lehetünk – vélekedett Piri Ottó vezetőedző, aki hangsúlyozta, az eredménynél fontosabb, hogy a játékosok fejlődjenek. E tekintetben szerinte a magyar fiataloknak leginkább mentálisan van mit tanulniuk a délszláv iskolától, egy ottani, hasonló labdarúgó ugyan semmivel sem tehetségesebb, de jobban akarja a győzelmet.

A Grosics ezzel együtt várhatóan jó évet zár. Bár a küzdelmek még tartanak, de a gyulai képzőközpont tehetségei a 19-es és a 16-os korosztályban is a legjobb 10-14 csapat közé tartoznak az országban. A 14-es és a 15-ös egység az NB II dél-keleti csoportjában az élbolyhoz tartozik.

cs. á.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …