2024. május 6., hétfő
FONTOS

Cseresnyés Péter: nincs általános munkaerőhiány

A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian Békés megyében, mint napjainkban. Az elmúlt öt évben a foglalkoztatási ráta 9 százalékponttal emelkedett és 300 személyt vezettek vissza a közfoglalkoztatotti státuszból az elsődleges munkaerőpiacra – hangzott el a Békéscsabai Szakképzési Centrumban tartott sajtótájékoztatón.
Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár hangsúlyozta, ez a szakképzési centrum jó példáját mutatja annak, hogyan lehet vonzóvá tenni a szakképző iskolákat, hiszen a tanulók létszáma folyamatosan nő. Az előző tanévben 5300, idén pedig 6187 diák tanul itt.
Célként fogalmazódott meg, hogy nem csak azokról az emberekről szeretnének gondoskodni, akik a 14 éves korukat betöltve eldöntik, hogy milyen szakmát fognak választani, hanem azokra a hátrányos helyzetű emberekre is gondolnak, akik egy idősebb generációhoz tartoznak, és régebben olyan szakmát tanultak, amivel ma már nem tudnak érvényesülni.
Erre az évre 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből 2700 álláskereső támogatott foglalkoztatását és képzését oldják meg. Az elmúlt hetekben a program részeként állás és képzési börzéket szerveztek 9 járásban.
A képzési-és állásbörzék segítségével 408 ember számára találtak munkát, 156-an pedig valamilyen képzésre jelentkeztek.

Nézze meg ezt is:

A legszebb konyhakerteket keresik

A növényi sokféleség jegyében, a gyulai önkormányzat az idén is keresi a város legszebb konyhakertjét. …