2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Ifjúsági konferencia a málenkij robotról

Abonyi Lajos tanár beszélt elsőként az előadók közül a Göndöcs Benedek iskolában hétfőn megrendezett konferencián itt éppen arról, hogy mi volt a szovjet álláspont a magyarországi németekkel kapcsolatban. Magyarországon 2015-ben és 2016-ben kiemelt figyelem irányul a málenkij robotra, vagyis a hazai – többségében – németek szovjet kényszermunka táborba hurcolására.

A megemlékezést pályázati források segítik, így a Békés-Csongrád megyei német iskolaegyesület rendezvényét is ezzel sikerült tető alá hozni. Ez a rendezvény is hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben a hasonló események kialakulását megelőzzék.

A konferencián meglepő tapasztalatokról számolt be Matkovits Kretz Eleonóra, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének elnöke. Ő Oroszországban járva több helyszínen is azt tapasztalta, hogy a magyarországival éppen ellentétes folyamatok zajlanak.

A konferencia több tanulsággal szolgált a résztvevők számára, egyrészt hiteles forrásokból ismerhették meg a közel 70 éve történt eseményeket, másrészt az akkor történtek utóéletéről is képet kaptak.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …