2024. április 26., péntek
FONTOS

Kis Szilágyi képek a Kohán Képtárban

“kis Szilágyi 120” Ezzel a címmel nyílt meg a gyulai születésű  Szilágyi István festőművész képeiből rendezett emlékkiállítás a Kohán Képtárban.

A magángyűjteményből származó, közel negyven képet bemutató tárlaton, a művész olajfestményei, akvarelljei és grafikái tekinthetők meg, december 11-ig.

A gyulai származású festőművész 38 képét mutatja be a tárlat, keresztmetszetet nyújtva a különböző stílusú alkotásaiból. Szilágyi István 120 éve született Gyulán egy szegény családban, akit az Alföld, a népi élet hiteles megörökítőjeként emlegetnek. A tárlat egy részének képei Székely Árpád gyűjteményéből származnak, akinek gyermekkorában nagyapja mutatta meg az első  festményt, ami nagy hatással volt rá ezért felnőttkorában már ő is elkezdett Szilágyi képeket gyűjteni.
Durkó Károly szintén jó néhány képpel rendelkezik a művésztől, szerinte az alkotó nem a tehetségének megfelelő elismertséggel bír, tíz évvel ezelőtt egy kiállítás révén sokan megismerték a tehetségét, amit ezzel a kiállítással is szerettek volna erősíteni.
A kiállítást megnyitó Ibos Éva művészettörténész úgy fogalmazott, a siker egyik titka a szerencse, amiből Szilágyi Istvánnak igen kevés jutott ki, ezért is szorult méltatlanul a háttérbe.
A Szilágyi István képeiből látható tárlat december 11-ig tekinthető meg a Kohán Képtárban.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …