2024. május 8., szerda
FONTOS

10 évet kapott első fokon a buszpályaudvari gyilkos

Emberölés bűntette miatt Z. Zs. vádlott ellen indult büntetőügyben 2016. november 23. napján az alábbiakban röviden összefoglalt, nem jogerős ítélet született:

A bíróság a vádiratban foglalt minősítéstől eltérően bűnösnek mondta ki a közepes fokban korlátozott beszámítási képességgel rendelkező vádlottat rablás bűntettében, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, valamint kegyeletsértés vétségében.

A bíróság a vádlottat – halmazati büntetésül – 10 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, a szabadságvesztés büntetést fegyházban rendelte végrehajtani. Megállapította, hogy a vádlott a büntetés legalább 2/3 részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a szabadságvesztés időtartamába beszámította a vádlott által 2016. február 5. napjától 2016. november 23. napjáig előzetes fogvatartásban töltött időt. A bíróság a magánfelek által előterjesztett polgári jogi igény érvényesítését egyéb törvényes útra utasította, rendelkezett továbbá az eljárás során kezelt bűnjelekről, valamint kötelezte a vádlottat a 2.505.133,- forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet nem jogerős tekintettel arra, hogy az ügyész 3 napot fenntartott az esetleges fellebbezés bejelentésére. Az ítéleti tényállást a bíróság a vádiratban foglaltaktól részben eltérően állapította meg, melyet röviden az alábbiak szerint lehet összefoglalni:

A vádlott 2016. február 4. napján az esti órákban több gyulai vendéglátóhelyet is felkeresett, majd a gyulai buszállomáson találkozott ismerősével; a sértettel. Megfordultak egy gyulai boltban, egy gyorsétteremben és a Kétegyházi úton lévő hídnál is, majd 2016. február 5. napján hajnali 2 óra körül visszatértek a gyulai buszpályaudvarra. A vádlott ekkor már enyhe fokban ittas állapotban volt, míg a sértett a sérelmére elkövetett bűncselekmény idején igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. Miután a buszmegállóban leültek a 4-es kocsiállás peronjánál elhelyezett padra, veszekedni kezdtek. A veszekedés során a vádlott elhatározta, hogy megszerzi a sértettnél korábban látott készpénzt. Felállt a padról, és többször fejbe rúgta a sértettet, aki ennek hatására a járdára esett. A vádlott a földön fekvő sértettet többször fejbe rúgta, majd kivett a kabátja zsebéből 5.650,- forint és 1 dínár készpénzt, és hazaindult.

A vádlottnak mintegy 20 perccel később eszébe jutott, hogy a sértett – miután magához tér – számon kérheti őt. Visszament ezért a buszállomás peronjára, az eszméletlen állapotban földön fekvő sértett nadrágjának hátsó zsebéből kivette a sértett által korábban már megmutatott, 10 cm pengehosszúságú pillangókést, és több alkalommal mellkastájékon, valamint testszerte megszúrta a sértettet, majd további négy-öt alkalommal fejbe rúgta őt. A sértett a bántalmazás következtében életét vesztette, életét az azonnali szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg. A vádlott általi bántalmazás elszenvedése az emberi élet kioltásával rendszerint együtt járó szenvedést lényegesen meghaladta.

A vádlott ezt követően ismét hazaindult, később azonban ugyancsak visszatért a helyszínre, és a sértett holttestén további szúrásokat ejtett. A vádlott végül hazament és lefeküdt aludni. A rendőrség az otthonából állította elő néhány órával később a véres ruházatot viselő vádlottat, és megtalálták az elkövetéshez használt kést.

Nézze meg ezt is:

Diákolimpiai döntőt rendeztek Gyulán

  Péntek délután a megnyitóval vette kezdetét a 7-8. osztályos fiú labdarúgás Országos Diákolimpia Döntője …