2024. május 8., szerda
FONTOS

2019 őszére Tiszakürtig négy sávos lehet az M44

Három országgyűlési képviselő, a két legnagyobb megyei település polgármestere és a kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót szerda délután a megyei kormányhivatal békéscsabai épületében. Ahogy Gajda Róbert kormánymegbízott fogalmazott, egyfajta demonstrációval ért fel az ő együttes megjelenésük.

A téma az M44-es út fejlesztése volt, ez ügyben a múlt héten látott napvilágot, hogy sikerült kiválasztani a kivitelezőket, így vagy ez év végén, vagy 2017 elején elkezdődhet a munka Kondoros és Tiszakürt között.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békés megye fejlesztési biztosa kiemelte, az út megépítése egy olyan esély, mely megadja a fejlődés lehetőségét. Az már tőlünk függ, hogy képesek vagyunk-e olyan iparágakat idetelepíteni, melyek munkahelyeket teremtenek.
Dankó Béla országgyűlési képviselő emlékeztetett, néhány éve a kormány válságos helyzeteben el dolgozni, ma pedig 146 milliárdos hazai forrást különítenek el a Kondoros-Tiszakürt szakaszra. Kovács József országgyűlési képviselő a megye legfontosabb fejlesztéseként beszélt a beruházásról, Szarvas Péter békéscsabai polgármester pedig a megye elérhetőségének javítása kapcsán kiemelte a vasúti fejlesztés és a repülőtér küszöbön álló bővítését.
Görgényi Ernő gyulai polgármester arról beszélt, a fürdőváros számára mind a gazdaság-turizmus, mind a tervezett iparfejlesztések szempontjából nagy jelentősége van az M44-esnek.

A Kondoros és Tiszakürt közötti, új nyomvonalon kétszer két sávos lesz az út. Négy külön szintű csomópontot, 44 alul és felüljárót, Szarvasnál komplex, Cserkeszőlőnél és Kondorosnál kisebb pihenőhelyet alakítanak ki. Csabacsüdnél külön üzemmérnökséget építenek, ahol 20-25 ember dolgozik majd.

A 61,4 kilométeres, Kondoros és Tiszakürt közötti szakasz mellett 2017-ben befejeződhet a 17,6 kilométeres, Békéscsaba-Kondoros szakasz kivitelezőjének a kiválasztása is. A munkálatok itt akár már a következő év harmadik negyedévében megkezdődhetnek. Ha minden a tervek szerint alakul, a kivitelezés mindkét esetben 2019 őszén fejeződhet be. A Tiszakürttől Nagykőrösig terjedő szakasznál várhatóan 2018-ben kezdődnek meg az előkészítő munkálatok, itt a befejezés céldátuma 2022.

Nézze meg ezt is:

Új kiállítás nyílt a Tájvízházban

  Csütörtök délután új időszaki tárlat nyílt a Tájvízházban, Bazi nagy görög tábor címmel. A …