2024. április 26., péntek
FONTOS

Gyengébb volt az idei mézhozam

Kifejezetten gyengének értékelték a méhészek az idei esztendőt, a terméshozam jóval elmaradt ez elvárhatótól.
A szakemberek a 3Témában elmondták, a rossz időjárás és a méhegészségügyi problémák egyaránt kedvezőtlenül hatottak az ágazatra, de bíznak benne, hogy ebből semmit nem vesznek észre azok, akik ellátogatnak az idei mézfesztiválra.
Ezt támasztja alá az, hogy sem az akác, sem a repce nem hozta azt a mennyiséget, ami elvárható lett volna. Magyarországon éves szinten 25 és 30 ezer tonna között van az átlagos méz mennyiség, ennek hetvenöt-nyolcvan százaléka kerül exportra, a többi marad a belső fogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy éves szinten egy kilogramm az egy főre jutó mennyiség. Az, hogy az idei év ilyen eredményt mutat annak több összetevője is volt.
Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg a gyulai mézfesztivált, melynek egyik fontos része a mézverseny, amire több mint 260 minta érkezett, így most is nehéz dolga lesz a zsűrinek. A szakemberek elmondták, az elmúlt évekhez képest jelentős előrelépés történt a benevezett minták minőségében.
A gyulai mézfesztivál idén is számos programot kínál, a szakmai fórumok mellett látványosnak ígérkezik a lovagrendek felvonulása az első napon, de a szervezők a gyerekekre is gondolva a rendezvény harmadik napján kifejezetten nekik való eseményekkel is készülnek.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …