2022. november 26., szombat
FONTOS

Könyvbemutató Przemysl ostromáról

Metz János magángyűjteményéből származó sisak tette színesebbé Pintér István és Ifj. Pintér István szerdai, gyulai könyvbemutatóját. A hódmezővásárhelyi szerzők – apa és fia – az első világháború egyik nagy csatájának, Przemysl három ostromának a történetét dolgozták fel és mutatták be a könyvtárban.

Pintér István apai nagyapja, Pintér András a kor egyik legnagyobb erődrendszerénél, a galíciai Przemysl körül folyó harcokban esett orosz hadifogságba, így a családi indíttatás volt az egyik fontos ok, ami miatt Pintérék elkezdtek a témával foglalkozni. A megmaradt dokumentumok, források áttekintése után érdekes, a korábban hangoztatottakkal szemben ráadásul merőben más kép alakult ki bennünk az ostromról, a magyar katonák helytállásáról, akik a Monarchia itteni erejének közel 60 százalékát tették ki.

A történészek Przemysl három ostromát tartják számon. Az elsőt, 1914 nyarán-őszén a Monarchia csapatai visszaverték. Az ezután nem sokkal megkezdődő, hónapokon át tartó csatát a támadó oroszok nyerték az utolsó lőszerig harcoló – zömmel magyar csapatok ellen, de a német és osztrák-magyar egységek hamarosan visszavették a várost és az erődrendszert. A kötettel a szerzők a hősi helytállást tanúsító magyar katonáknak állítottak emléket.

Nézze meg ezt is:

Elkészült a Vereshús Gyulai Kolbász-és Húsmanufaktúra hentesáru-feldolgozó üzeme

  Elkészült a Vereshús Gyulai Kolbász-és Húsmanufaktúra hentesáru-feldolgozó üzeme, az átadó ünnepséget csütörtök délután tartották. …