2024. április 26., péntek
FONTOS

Elek Tibor lesz a várszínház új igazgatója

November elsejétől öt évre Elek Tibort nevezték ki a Gyulai Várszínház igazgatói posztjára. A csütörtöki soros ülésen a grémium több városi cég tavalyi évi gazdálkodását és idei üzleti tervét is tárgyalta.
Az interpellációkkal kezdődött az áprilisi soros testületi ülés, ahol elsőként Szalai György vetette fel egy gyalogátkelőhely kialakítását a vasútállomás és a Béke sugárút között, amire azt a választ kapta, hogy az állomás előtti területet szeretné a város felújítani, így addig külön nem festenek fel zebrát.

Szintén gyalogátkelő hely kialakítását szorgalmazta Durkó Károly az Eminescu és a Galamb utca kereszteződésében, itt viszont korábban már be lett tervezve egy átkelő a Vár és az Eminescu utca találkozásánál, amit szakmai okok indokolnak. Mittag Mónika az Árpád és az 48-as utcákban az autók sebességével kapcsolatban interpellált, amire azt a választ kapta, hogy a táblák ki vannak helyezve, itt csak akkor tud a rendőrség szankcionálni, ha bemérték az autósokat, de erre ezekben az utcákban nincs lehetőség.

Csengeri Lajos egy csomagpont automata elhelyezését indítványozta, de ezt csak adott futárcégek helyezhetik el, ezekkel a város felvette a kapcsolatot és a későbbiekben a lakossági igények függvényében lehetne ilyen készüléket kihelyezni.
Bod Tamás egy korábbi városi rendezvény kapcsán interpellált, ez egy fiataloknak szóló program volt, ahol a képviselő tudomása szerint a drog és az alkohol miatt többször kellett mentőt hívni, és szerinte az ilyen típusú programokat nem kellene engedni Gyulán. Görgényi Ernő polgármester válaszában elmondta, hogy bizonyíték nélkül ezek csak feltételezések és alaptalan vádak, ezért feljelentést tett a rendőrségen, hogy vizsgálják ki, hogy mi történt ezen a rendezvényen, mert sehonnan nem kaptak jelzést a képviselő által állítottakra.

Döntött a  testület a Gyulai Közüzemi Kft, a Gyulai Várfürdő Kft, az Erkel Ferenc Kulturális Kft a Turisztikai Kft és a KBC megyei települések fejlesztéséért Kft 2016 évi gazdálkodásának és az ez évi  üzleti tervének elfogadásáról. Döntött a grémium vagyonkezelői jog létesítéséről a Gál Ferenc Főiskolával annak érdekében, hogy az intézmény régóta kívánatos infrastrukturális beruházásokat tudjon végrehajtani az épületen. Hozzájárult a testület a UPC szélessávú hírközlési hálózatának kiépítéséhez, amely Gyulavárit is érinteni fogja. Egy 400 milliós pályázatot szeretne elnyerni az Országos Román Önkormányzat a gyulai iskola fejlesztésére, ehhez a városnak tulajdonosi hozzájárulását kellett megadni.
Zárt ülésen tárgyalta a testület a Gyulai Várszínház vezetői posztjára kiírt pályázatot, amelyen hárman indultak, ezek közül végül a testület minősített többséggel az Elek Tiborét támogatta november elsejei hatállyal, öt évre. A József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus bölcsész diplomával rendelkezik, amely a hatályos törvények szerint teljesen megfelel a vezetői poszt ellátásához. Az új igazgató egy közönségbarát, az eddigi értékeket megtartó és közvetítő teátrumot szeretne igazgatni.

 

Szintén zárt, kihelyezett ülésen tárgyalta a testület a Gyulahús Kft tavalyi gazdálkodását és idei üzleti tervét.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …