2024. április 26., péntek
FONTOS

A Szeged-Csanádi Egyházmegye volt a legnagyobb adományozó

Segítenek a békési koraszülötteken

Nagy fába vágta a fejszéjét a néhány hónapja alakult Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány. A szervezet egy jól felszerelt, 50 millió forintos gépkocsi beszerzését tűzte ki célul, és – többek között – a Szeged-Csanádi Egyházmegyének hála, remek startot vett.

Az eddigi legnagyobb összeggel, 3,5 millió forinttal támogatta a Szeged-Csanádi Egyházmegye a kora­szülöttek szállítására alkalmas mentő­autó beszerzését – jelentette be a napokban, a gyulai plébánián sajtótájékoztatón a gyűjtést végző alapítvány elnöke. Abdulrahman Abdulrab Mohamed kiemelte, ezzel az összeggel akkor megközelítették, azóta pedig már meg is haladták a 20 millió forintot.

A gyermekgyógyász szakorvos arról beszélt, ha összejön 25 millió forint, akkor magát a járművet már meg tudják vásárolni, utána következhet a szükséges eszközök beszerzése. Erre azért van szükség, mert Békés azon kevés megyék közé tartozik, ahol még nem segíti a gyógyítást egy ilyen különleges gépkocsi.

Kiss-Rigó László püspök hangsúlyozta, egy ilyen jó cél érdekében nem lehet nem együttműködni a jó szándékú emberekkel.

– Közismert, hogy az egyházmegye közössége jelentős súllyal vesz részt a közszolgálatban, és ennek megfelelően jelen van az egészségügy, az oktatás, a gyermek- és ifjúságvédelem területén – mondta Kiss-Rigó László. A püspök emlékeztetett, gyermekosztályokat és klinikákat is támogatnak az egyházmegye különböző részein. – Külön öröm, hogy egy olyan önkormányzattal és civil szervezettel működhetünk együtt, amelyek felelősen dolgoznak településükért és környezetükért. Gyulára pedig ez minden tekintetben igaz – jelentette ki.

Fodor Zsuzsanna, az alapítvány tagja kiemelte, a mentőautó a gyermekek szállításakor szinte egy mozgó koraszülött intenzív osztállyá változhat, és korszerű körülményeket teremt az ellátáshoz.

Alt Norbert gyulai alpolgármester, a karitatív szervezet alapítója hangsúlyozta, tavaly ősszel hívták életre az alapítványt, melynek céljai mellé nagyon sokan sorakoztak fel néhány hónap alatt.

Átlagosan minden tizedik gyermek jön a világra koraszülöttként, ez Békés megyében egy évben 250 csecsemőt jelent. Mindannyian szállításra szorulnak, így nagy jelentősége van annak, hogy minél hamarabb megkapják a megfelelő ellátást.

 

Díszpolgár, fodrászat és fuvarozó is a segítők között

 

A legkülönbözőbb helyekről érkeztek a felajánlások a mentőautó megvásárlására. Az elsők között lépett a támogatók közé a békési fürdőváros olaszországi testvér­településének, Budriónak a korábbi polgármestere, Giorgio Cesari, aki 1000 eurót adott. A megyei kórház alapítványa mellett patika, étterem, nyomda, fuvarozó cég és több önkormányzat is gyűjtött. Egy fodrászatban az ott dolgozók és a vendégek dobtak össze 110 000 forintot. A legkisebb adomány 500 forint volt.

Nézze meg ezt is:

Vásári forgatagra készülnek a várban

  Történelmi hagyományokra épít az a program, amelyet szombaton, Szent György-napja alkalmából szerveznek a gyulai …