2020. szeptember 24., csütörtök
FONTOS

Oscar-díjas kórus lép fel a gyulai kastélyban

Az Oscar-díjas gyermekkórus fellépése, Baracsi István gyermekműsora, a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar koncertje, Rálik Szilvia és a váci szimfonikusok produkciója mind-mind egy irányba mutat: a 2017-es esztendő meghatározó zenei mérföldkövére, a Kastély Zenei Napokra.

 

A 2017-es év nyarán, Gyulán megvalósuló programok szervezőinek elsősorban az évszázados tradíciók diktálnak. A Harruckern- Wenckheim- Almásy-kastély az 1700-as évek elejétől fogva a térség meghatározó bástyája volt. Az itt élt családok sokat tettek azért, hogy felvirágoztassák a vidéket.

A nemesi famíliák kiemelkedő egyéniségei a mindennapi életet formáló gazdasági megfontolásokon túl azonban számos olyan kulturális esemény születésénél is bábáskodtak, melyek napjainkban és az elkövetkező évszázadokban is iránymutatóak lesznek.

A több évszázados hagyományok iránti sziklaszilárd elkötelezettség hozza a törekvést, hogy az egyre nagyobb számban érkező turisták és természetesen az értékeikre mégoly büszke gyulaiak, Békés megyeiek maradandó élményekkel gazdagodjanak.

Az idei esztendő egyik zenei mérföldköve a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont parkjában, a Kastély Zenei Napok címen futó programsor lesz, méghozzá június 2-án, június 3-án és Pünkösdvasárnap, június 4-én.

Június 2-án (pénteken) 17 órai kezdettel az Oscar-díjat nyert Mindenki című kisfilmben szereplő Bakáts téri Ének – Zenei Általános Iskola gyermekkórusa ad koncertet.

Június 3-án (szombaton) 11 órakor Baracsi István zenés gyermekműsora kezdődik, 19 órától a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara ad koncertet.

Június 4-én (Pünkösdvasárnap) 11 órától a Gyulai Ifjúsági Fúvószenekar lép fel, míg 19 órai kezdettel Rálik Szilvia, Berkes János és a Váci Szimfonikus Zenekar közös fellépése zárja a programsort.

A napi belépőjegy a Bakáts téri kórus esetében 1.000 FT, a másik két estre 2.000 forintba kerül, míg a három napra szóló bérlet 4.000 forintért váltható meg. A délelőtti programok díjtalanok. A koncertek, fellépések helyszínéül a kastély parkja szolgál, eső esetén a katolikus templom fogadja be a produkciókat.

Az esemény kapcsán érdemes felidézni a 2016-os esztendő egyik meghatározó gyulai klasszikus zenei momentumát, ami az Almásy-kastély életében is jelentős volt: a Kodály Filharmonikusok Debrecen koncertje sokak számára szolgált méltó nyárzáró akkordként, katartikus élményként. Az előadott művek éteri könnyedségű hangulatot árasztottak, teljes természetességgel illettek a park és az épületegyüttes miliőjéhez, az unikális környezethez. A Kastély Zenei Napok szervezői az idén induló sorozattal a tavaly megtapasztalt látványt és hangulatot hozzák vissza – új közreműködőkkel.

Emlékeztetőül a tavalyi hangversenyen elhangzott művek egyike itt élvezhető újra:

Nézze meg ezt is:

A pályaorientáció megerősítése volt a fő cél a katolikus iskolában

    Pályázatzáró értekezletet tartott a Karácsonyi János Iskola tanári kara, egy kétéves pályaorientációs programot zártak le …