2024. május 3., péntek
FONTOS

17 évesen vitték el málenkij robotra Csomós Mihályt

Csomós Mihály az egyik, málenkij robot során életét vesztett társának balesetét elevenítette fel a Kézjegyben.

 

A 91 éves férfi egyike azoknak a szerencsés német származású gyulaiaknak, akik élve tértek vissza a második világháború utáni szovjet kényszermunka-táborból.
A deportált gyulaiakról könyvet is megjelentető Kovács Lajosné Murvai Zsuzsanna folyamatosan kutatja és keresi fel a tragikus események túlélőit, így bukkant rá Csomós Mihályra is.
A műsorban a 17 évesen deportált Csomós Mihály beszélt az elhurcolásról, a bányákban tapasztalt embertelen körülményekről és az éhezésről, aminek következtében sokan lebetegedtek és meghaltak. Ő csak jó fizikai állapotának és akaraterejének köszönheti, hogy életben maradt. A bányákban dolgozva azonban nem tudta, meddig tart a munka, és azt sem, hazatérhet-e még egyáltalán. Végül váratlanul, előzetes bejelentés nélkül újra vonatra ültették.
Csomós Mihály a hazatérés után a tejporgyárban dolgozott gépkocsivezetőként, a kommunista hatóságok azonban évtizedekig megbélyegezték őt.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …