2021. január 18., hétfő
FONTOS

Gyula is csatlakozik a Kulturális Örökség Napjaihoz

Gyula kiállítóhelyei közül a két legnépszerűbb csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű országos kezdeményezéshez. A Gyulai Várban és az Almásy-kastélyban szeptember 16-án (szombaton) 11 és 15 órától egy-egy előadás várja az érdeklődőket: a kastélyban Szilágyi Sándor történész, tárlatvezető, míg a várban Cseresznyés János történész avatja be az érdeklődőket a két fantasztikus épület nem kevésbé fantasztikus történetébe.

 

Építéstörténeti érdekességek a Gyulai Várban és az Almásy-kastélyban. Két helyszín, két igazán érdekes, különleges és egyedülálló épület, valamint két lehengerlő, nagy tapasztalatú előadó Gyulán, a Kulturális Örökség Napjai, European Heritage Days elnevezésű kezdeményezés alkalmából. Szeptember 16-án 11 és 15 órától egy-egy előadás várja az érdeklődőket: a kastélyban Szilágyi Sándor történész, tárlatvezető, míg a várban Cseresznyés János történész avatja be az érdeklődőket a két fantasztikus épület nem kevésbé fantasztikus történetébe.

Az 1984-ben megfogalmazott gondolat – hozzáférhetővé, megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára – az évek során alapjaiban nem változott.

 

 megismertetni, közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz,
 felhívni a figyelmüket az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére
 lehetővé tenni számukra, hogy jobban megismerjék és megértsék egymást
 más közösségek kulturális értékeinek, műemlékeinek megismertetése, felfedezése,
 a látogatók megismertetése különböző kulturális intézmények tevékenységével,
 sokkal nyitottabb viselkedés előmozdítása
 a lakóhelyhez, országhoz való kötődés, az azonosságtudat erősítése.

Az a cél tehát, hogy a rendezvény egyfajta mozgósító akció legyen, mely megerősíti a kulturális örökség megóvásának igényét. Egy kicsit leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is.

 

Építéstörténeti különlegességek a várban és a kastélyban

 

Szeptember 16-án tehát 11 és 15 órától egy-egy kuriózumként jellemezhető előadás várja az érdeklődőket, a kastélyban Szilágyi Sándor történész, tárlatvezető, míg a várban Cseresznyés János történész avatja be az érdeklődőket a két fantasztikus épület nem kevésbé fantasztikus történetébe.

A két eltérő időpont lehetővé teszi, hogy a közel hat évszázados erődítmény és a mintegy három évszázados kúria és az itt élt családok története iránt érdeklődők mindkét előadáson részt vehessenek. Azért is érdemes ilyen módon szervezni az erre a szombatra eső programokat, mivel a két egyedülálló épület története szorosan összefügg, gyakorlatilag elválaszthatatlan.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kastély időszaki kiállítótere éppen a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közel félezer darabból álló kollekciójának ad otthont. A „fehér arany” tagadhatatlanul kulturális örökségünk része, története szervesen összefonódik a magyarországi
nemesi családok történetével.

 

A megközelítőleg 80 millió forintos biztosítási értékkel bíró unikális gyűjtemény külön belépőjeggyel tekinthető meg. A kastélyban, a kastélyról tartandó előadás kastélybelépővel vagy külön, 500 forintért megváltható jeggyel hallgatható meg, míg a várbeli prezentáción várbelépővel lehet részt venni.

Nézze meg ezt is:

36 új fertőzött vasárnap Békésben

Szombaton 11 818, vasárnap 11 854 új koronavírus fertőzöttet tartottak nyilván Békés megyében. Ezek az …