2021. október 27., szerda
FONTOS

A kollégái élesztették újra Gyulán Sirkó Andrást

Schneider László állomásvezető mentőtiszt mutatta meg középiskolás diákoknak, hogyan kell elvégezni az újraélesztést.

Ez a módszer sokak életét megmenthetné, de meglehetősen kevesen vannak, akik ismerik, és adott esetben alkalmazni is tudják. Pedig Magyarországon évente több ezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás miatt. Az időben, vagyis néhány percen belül megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne.

 

Így mentették meg májusban kollégái a magyarbánhegyesi Sirka Andrást is a gyulai vasútállomáson. Az érintett azt mondta, az akkor történtekből semmire sem emlékszik, sőt, még az előző napokból sem.

 

Hogy a lakosság körülbelül hány százaléka lenne képes elvégezni egy sikeres újraélesztést, azt a mentőtiszt nem tudta megmondani, de kiemelte, azon vannak, hogy minél többen legyenek.

 

Minden második honfitársunk szív és érrendszeri betegségben hal meg. A szív eredetű halálozások jelentős részében egy ingerületvezetési zavar keletkezik, amely az első 3-5 percben nagy eséllyel rendezhető lenne.

 

Az újraélesztés konkrét lépéseit itt találja: http://elsosegely.hu/cikk.76.felnott_ujraelesztes

Nézze meg ezt is:

Markánsan nő a szennyvíz koronavírus koncentrációja

A szennyvízminták SARS-CoV-2 koncentrációja az előző hetek lassú ütemű növekedéséhez képest erőteljes emelkedést mutatott Budapesten, …