2024. április 26., péntek
FONTOS

Hatvan évvel ezelőtti ásatásról jelent meg könyv Gyulán

Agyagba zárt hétköznapok – A 15-17. századi fazekasság emlékei a gyulai várból címmel mutatták be azt a könyvet csütörtök délután, melyben a hatvan évvel ezelőtt végzett ásatás öt évvel ezelőtti tudományos feldolgozását jeleníti meg könyv formájában. A kiadvány a Szigeterőd-projekt előkészítéséhez is alapul szolgál.

Az 1990-es években indult Gyulai Katalógusok idén tíz év szünet után jelent meg az immáron a 14. kötettel, amely Szalai Emese 2013-2014-es szakdolgozati kutatásának az átdolgozása.

Parádi Nándor a Magyar Nemzeti Múzeum régésze hatvan évvel ezelőtti munkája elsősorban a gyulai vár első műemléki helyreállításának tudományos megalapozását szolgálta. Öt évvel ezelőtt Szalai Emese az eredeti, kézzel írt ásatási naplókat és rajzokat nézte át, ezeket tipologizálta, digitálisan lerajzolta, kiegészítette a kerámiatöredékeket. Feltárta, hogy a vár 15. századi építésének idejéből azért nem igazán került elő leletanyag, mert a Parádi Nándor-féle ásatás a török korra koncentrált.

Az eseményen elhangzott, Szalai Emese munkája a palánkrendszer egyes szakaszainak meghatározásában, keltezésében is nagy segítséget ad a jövőben a Szigeterőd-projekt megvalósulásához.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …