2024. április 27., szombat
FONTOS

4 napig Gyula volt a pálinka fővárosa

Az elmúlt évtizedekben megnőtt a pálinka presztízse, a magyar gyümölcspárlat a minőségi italok közé tartozik.

A szakma képviselői pénteken délelőtt Gyulán, az ország egyik legrangosabb pálinkafesztiváljának otthont adó városban tartottak konferenciát. A pálinkakészítőket három csoportba sorolják, és mindhárom nagy szerepet játszott abban, hogy az ital hungarikum lett.

A konferencia után este, a várkertben nyitották meg hivatalosan is a 19. Gyulai Pálinkafesztivált. A színpadon Varga Zsolt, Budapest tanácsnoka adta át a főváros kulcsát Görgényi Ernőnek, ezzel jelezve, hogy a fesztivál ideje alatt Gyula a pálinka fővárosa lett.

A négynapos eseménnyel kezdetét veszik a hagyományos programok a várnál, melyekre a helyiek mellett egyre több vendég érkezik a fürdővárosba.  A megnyitón Domokos László, az Állami Számvevőszék Békés megyei kötődésű elnöke hangsúlyozta, a pálinkafesztivál lassan két évtizedes sikere az összefogásnak köszönhető, és annak, hogy a szervezők értéket teremtenek.

Szombaton kora délután a városháza dísztermében adták át a fesztiválhoz kapcsolódó szakmai verseny díjait kereskedelmi párlat kategóriájában. A díjátadón Bora Imre főszervező elmondta, céljuk a minőségi pálinkafogyasztás népszerűsítése, V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkár pedig hangsúlyozta, a pálinka nem csupán egy élelmiszeripari termék.

A párlatverseny eredményhirdetésén bronz-, ezüst- és aranyminősítéseket adtak át a szakmai zsűri által arra érdemesnek ítélt nevezőknek. A kereskedelmi kategória legjobbja idén a tuzséri jonatánalma-pálinka lett, és a tuzséri főzde érdemelte ki a legjobb kereskedelmi főzde díját is.

Szintén itt adták át a Megye Pálinkája elismerést, amit négy évvel ezelőtt alapított a Békés Megyei Önkormányzat. Ezt a díjat idén a Gyulai Pálinkamanufaktúra vadcseresznyés párlata kapta.Aznap késő délután a várnál folytatódott a díjátadó a magán- és bérfőzetők kategóriában. Itt szintén hazai siker született, az év legeredményesebb bérfőzetője ugyanis a gyulai Cseke János lett, és az ő besztercei szilvapárlata érdemelte ki a legjobb bérfőzetett párlatnak járó díjat is.

2018 legeredményesebb bérfőzdéje a Szabolcs Arany Pálinkaház lett, a legeredményesebb magánfőző díjat pedig a kaposvári Kaszás Hajni vehette át, valamint övé lett a legjobb magánfőzőtt párlat.

A négy nap alatt a várnál a vendégek folyamatosan kóstolhattak az ország minden részéből érkező párlatokat. Az esemény színvonalát és népszerűségét mutatja, hogy voltak, akik az előző évek után is visszatértek.

A jövőre húsz éves jubileumot ünneplő Gyulai Pálinkafesztiválon a szakmai programok mellett több szórakoztató esemény várta a vendégeket

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …