2023. március 30., csütörtök
FONTOS

100 éves lett Zichy Krisztina

Újkígyós polgármestere, Szebellédi Zoltán köszöntötte 100. születésnapja alkalmából a város idősotthonának lakóját, Zichy Krisztinát, aki családja körében ünnepelte a jeles napot.

 

A nemesi származású Krisztina néni 1918. június 13-án, még az Osztrák-Magyar Monarchiában született. Édesapja, Zichy Aladár 1917 és 1918 között a király személye körüli miniszter volt, édesanyja részéről pedig a szabadkígyósi kastélyt is felépítő Wenckheim család leszármazottja. Krisztina néni 10 éve lakik az újkígyósi Ezüstág Otthonban.

Zichy Krisztinát a főúri családoknál megszokott módon otthon, házitanító tanította meg franciául, németül és angolul. A nyelvtudás későbbi élete során jól jött, miután a kommunisták zaklatásai elől 1956-ban külföldre kellett menekülnie. Először Ausztriában élt, majd Bajorországba költözött, ahol mindegy 40 évig lakott. Itt beteg gyermekek nevelésével és gondozásával foglalkozott.

 

A Zichy Krisztinával készült teljes beszélgetés a Kézjegyben vetítjük.

Nézze meg ezt is:

Megújult a kormányhivatal egyik békéscsabai épülete

  Szerda délelőtt a szalagátvágással jelképesen is átadták Békéscsabán a kormányhivatal családtámogatási- illetve rehabillitációs ellátási …