2024. április 26., péntek
FONTOS

Négy üstben főzték a szilvalekvárt a Máriás házban

Négy nagy üstben forrt a szilvalekvár szombat délelőtt, a Máriás ház udvarán. A tavalyival szemben az idei termés jól  sikerült,mind a mennyiséget, mind a minőséget illetően. A gyümölcsöket pénteken kimagvalták, szombat reggel pedig jó korán alágyújtottak az üstöknek, mert úgy számoltak, csak a délután derekára készül el a lekvár, melyet folyamatosan kavarni kell.

A fő attrakció a lekvárfőzés volt, de az üstökben babgulyás is készült, odabent pedig egy, a csörögéhez hasonló, de attól mégis eltérő, elkészítési módja miatt amolyan német különlegességként számon tartott fánkot, vagyis hólabdát csináltak.

A németvárosi szilvalekvárfőzés jól illeszkedik azon programok sorába, melyek a hagyományokon alapulva tartják össze a helyi közösséget.

Kónya István alpolgármester a tavalyi rendezvényen azt mondta, megkeresik azokat a pályázati lehetőségeket, melyek révén lehetővé válik a Máriás ház felújítása. Idén a gyulai képviselő-testület 50 százalékos önerő mellett 40 milliós összköltséggel újítaná fel a tetőt és födémszerkezetet.Kónya István elmondta, a cél – akár több ütemben az épület teljes megújítása, ennek részeként egy rendezvényteret is kialakítanának.

A szervezők azt ígérik, jövőre is megrendezik a szilvalekvár főzést, ezzel is ápolva a gyulai német tradíciókat.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …