2024. április 26., péntek
FONTOS

Bemutatták a firtosváraljai József családról szóló kötetet

Szerdán mutatták be A firtosváraljai József család története és munkássága című kötetet, mely 160 év eseményeit, alkotásait rendszerezi. A könyv szerzői, Székely Árpád és Székely János Csaba közel 3 évig tartó kutatásának, anyaggyűjtésének eredménye a 479 oldalas mű.

József Dezső a trianoni döntés előtt nem sokkal, a romániai magyar nyelvű oktatás megszüntetésekor Abrudbányáról került Gyulára mint rajztanár. Székely János szerint szerencsésnek mondható, mivel az utolsó pillanatban kérvényezte Gyulára való áthelyezését, így költözhetett át az akkor még nem ismert új határ másik oldalára. A városban töltött évei alatt olyan személyeket tanított rajzolni, festeni, mint Bíró György, Koszta Rozália vagy az ifjú Kohán György.
A kötet visszaemlékezések, beszédek, újságcikkek és könyvrészletek által próbálja bemutatni a József család történetét, nagy hangsúlyt fektetve József Dezső és édesapja munkásságára, gondolkodásmódjára.

A mű tartalmazza többek között József Dezső édesapja, József János költeményeit, valamint összesen 130 képet, melyek között fellelhetők fényképek és József Dezső főiskolai rajzai is.

A kötet olyan hiánypótló alkotás, mely nemcsak méltó emléket állít, hanem a jövőben eszközéül szolgálhat a József Dezső életét kutatóknak is.

Nézze meg ezt is:

A fenntarthatóság került a fókuszba a Karácsonyi általános iskolában

A fenntarthatóság jegyében zajlanak programok a héten a Karácsonyi általános iskolában. Az intézményben már hagyomány …