2024. május 6., hétfő
FONTOS

Jövőre GYED támogatással segítik a kisgyermekes nevelőszülőket

Amikor két évvel ezelőtt átvette a Szeged-Csanád Egyházmegye főiskolája a gyulai felsőoktatást, az átvétel napját a gyulai önkormányzat egy határozatban a Gyulai Felsőoktatás Napjává nyilvánította. A második évfordulót is egy tudományos konferenciával kötötték össze, a tavalyi az egészségtudományról szólt, idén pedig a szociális képzésekről, azon belül pedig a gyermekvédelem szerepéről tanácskoztak.

A tudományos konferencián Kiss-Rigó László püspök az egyház szociális oktatásban lévő szerepét emelte ki. A püspök elmondta, az egyház olyan objektív többlettel rendelkezik, mellyel képes arra, hogy egy társadalmi kérdést az általa vélt ismeretek alapján is, tehát több nézőpontból vizsgáljon meg. Ezek segíthetik a fiatalokat ahhoz, hogy több oldalról közelítsenek egy-egy témához.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Fülöp Attila államtitkár vett részt a konferencián, aki arról tájékoztatott, hogy a következő év elejétől azoknak a nevelőszülőknek is jár a GYED, akik két éves kor alatti gyermekeket nevelnek.

Az eseményen Görgényi Ernő polgármester elmondta, a Gál Ferenc Főiskola képes biztosítani a város számára a felsőoktatás megmaradását azzal a gondolkodásmóddal, melyet az egykori alapítók is képviseltek, azaz alkalmazkodik a helyi létjogosultságokhoz, hiszen kurzusait és képzéseit a városhoz igazítva kínálja a hallgatók felé.

A szerda délelőtt megrendezett konferenciára a hazai történelmi egyházak által fenntartott felsőoktatási képviselőit is meghívták, akik előadásaik során a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatásokhoz kapcsolódó képzéseket, valamint a hivatásban jelentős munkaeszközként szereplő emberi személyiséget vizsgálták meg és adták elő következtetéseiket.

Elhangzott, a gyermekvédelmi intézmények körében szükség van a kiváló szakemberekre, ugyanis napjainkban megnövekedett a “kiégés” kockázata, a szakterületen nő a fluktuáció, így az intézményekben munkaerőhiány lép fel. Ennek érdekében az első feladat, hogy az emberekben elő kell teremteni a motivációt a szakirány és a társadalmi szerepvállalás felé.

Nézze meg ezt is:

A legszebb konyhakerteket keresik

A növényi sokféleség jegyében, a gyulai önkormányzat az idén is keresi a város legszebb konyhakertjét. …