2024. április 26., péntek
FONTOS

Elfogadták Gyula 2019-es költségvetését

Az idei költségvetés bevételi oldala lehetővé tette, hogy a kiadási oldal olyan formában legyen kialakítható, hogy idén sem szenved hiányt a város – mondta Görgényi Ernő a január 31-i testületi ülésen, amikor az idei költségvetésről tárgyalt a grémium. Mindebből az következik, hogy nem szükséges működési hitelt felvennie a városnak, a kiadások főösszege 8,5 milliárd forint, a pályázatokhoz szükséges önerőt pedig 479 millió forintban határozták meg a döntéshozók. Ezen kívül még több saját beruházást is terveznek 2019-ben.

Az egyik fő napirendi pontként a román gimnázium konferenciatermében bekövetkezett károk helyreállításához szükséges tulajdonosi hozzájárulás szerepelt. A helyiség mennyezetének helyreállítására a gimnázium 50 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a kormánytól. Az önkormányzat tulajdonosa az épületnek, ezért egy nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy hozzájárulnak a felújítás munkálatainak elkezdéséhez, amely meg is valósulhat a jövőben.

A “Máriás-Schriffert” ház vonatkozásában hasonló döntést hozott a grémium, ott szintén hamarosan elkezdődhetnek a felújítások. Az épület teljes körű felújítása mellett múzeumi rész és az igazgatási feladatokat segítő terek kerülnének kialakításra, míg hátsó részében kiszolgáló funkciókat betöltő terek létesülnek. A beruházás egy topos pályázat keretein belül valósulna meg.

Az ülésen a Gyulasportot érintő kérdésekkel is foglalkoztak. Itt esett szó a duzzasztó melletti Fogadó és Információs Központhoz közeli, magántulajdonban lévő beépítetlen terület megvásárlásáról. Az önkormányzat és a Gyulasport Kft hosszú távú tervei között szerepel a vízi sportlétesítmények fejlesztése. Ehhez lenne elengedhetetlen az előbb említett ingatlan megvásárlása. A telek értékbecslés szerinti és a tulajdonos által előzetesen, szóbeli egyeztetés során elfogadott vételára 7 millió forint. A jövőben ezen a helyen vehetik majd igénybe a sportolni a vágyók a város által nemrég beszerzett kajakokat és kenukat.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …