2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Gyula első okleveles óvónőjére emlékeztek

Pénteken rendeztek ünnepséget Gyula első okleveles óvónője, Ewoldt Elíz születésének 160. évfordulója alkalmából a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A jeles eseményre ellátogattak a pedagógus leszármazottai is.

Petrovszki Eszter tagintézmény-vezető hangsúlyozta, a városban egyedüli módon az óvoda viseli alapítója, Ewoldt Elíz nevét, hiszen ma is fontos számukra az óvoda névadójának szellemi öröksége, mindaz az érték, melyet képvisel.

Erdész Ádám igazgató előadásában a családtagok közötti érzelmi viszony változásáról beszélt a 18-19. század fordulóján. Kifejtette, Ewoldt Elíz munkássága idején zajlott az a folyamat, mely a családtagokat, a szülő-gyerek viszonyt érintette. Mivel ekkor vált a távolságtartó, utasító magatartás bensőségessé, ebből az időszakból maradtak fent aggódó feljegyzések, emlékül őrzött hajtincsek, első kiesett tejfogak. Mikszáth Kálmán például az óraláncán, aranyba foglalva hordta fia tejfogát. Emlékiratok tanúskodnak arról, hogy Ewoldt Elíz szerető, bensőséges kapcsolatot ápolt gyermekeivel és növendékeivel egyaránt.

Mittag Mónika önkormányzati képviselő beszédében emlékeztetett, számtalan fejlesztést és korszerűsítést végeztek az Ewoldt Elíz Óvodában az elmúlt évek folyamán. A munkálatokat nagyban elősegítette a tagintézménnyel való együttműködés, elhivatottság. Kazánt építettek, öltözőszekrényeket cseréltek le, új hintát és gumitéglákat helyeztek el az udvaron, valamint legutóbb hőszigetelt bejárati ajtót szereltek fel. A folyamatos korszerűsítések nemcsak energiatakarékossági szempontból, hanem a gyermekek egészsége, fejlődése miatt is fontosak – tette hozzá.

A jövőben az óvoda fürdőszoba padozatát, csempéjét cserélik majd le.

Nézze meg ezt is:

A legszebb konyhakerteket keresik

A növényi sokféleség jegyében, a gyulai önkormányzat az idén is keresi a város legszebb konyhakertjét. …