2024. április 26., péntek
FONTOS

“Jó gyakorlat” a Dürer Sakkpalota programja

Szerdán a Dürer Albert Általános Iskolában mutatták be a Sakkpalota elnevezésű komplex képességfejlesztő módszert. A Gyulai Tankerületi Központ immár hagyományossá vált, „jó gyakorlat” programsorozatához kapcsolódva, az általános iskola a szakmai érdeklődők számára mutatta be a módszer elméletét, illetve gyakorlati alkalmazását.

A Sakkpalota módszert elsősorban az alsó tagozatosok számára fejlesztette Polgár Judit. A két tanéven keresztül alkalmazott programot először mint szakkört vezették be, később azonban beépítették az első és második osztályosok tanmenetébe is. A módszer fő célja nem a táblajáték megtanítása, hanem a sakk szabályrendszerére alapozva a logikus, rendszerben gondolkodás és a képzelőerő fejlesztése. Ezek mellett kivételes oktatási lehetőséget biztosít a személyiségfejlesztés, a tehetséggondozás, a kritikai gondolkodás elsajátítására. Horváthné Vidéki Judit tanítónő elárulta, mivel nem léteznek kötelezően használatos eszközök, valamint ezek megvásárlására alkalmas szakbolt, ezért ők maguk készítették a tanórákon használt, szerdán bemutatott felszerelések nagy részét.

Az általános iskola tervei között szerepel az, hogy a jövőben referenciaintézményként folytassák a Sakkpalota programot. A gyerekek fejlődését pedig 4. osztályban, a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével kívánják felmérni.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …