2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Több ezren látogattak el a Körös-völgyi Sokadalomra

Immár huszadik alkalommal rendezték meg a dél-alföldi népművészet ünnepét, a Körös-völgyi Sokadalmat.

A három nap során az Alföld hat népművészeti egyesületének több mint száz alkotója népi kismesterségi bemutatóval, vásárral és játszóházzal várta az érdeklődőket. Ebben az évben szinte minden a dél-alföldi viseletek köré összpontosult, melyek közül többet ki is állítottak. A megyei népművészeti egyesület tagjai például bemutatták, hogyan készül a szegedi papucs, az alsónemű és felsőruházat hímzése vagy csipkeverése, de olyan különleges ékszer elkészítését is ismertették, mint amilyen a szlovák kontytű.

Ez egy olyan kiegészítő, melyet az anyósok ajándékoztak az újdonsült menyüknek a szeretetük és a befogadás jelképeként. Készülhetett csontból vagy rézből. Egyik érdekessége, hogy a közepébe belevésték a házasság időpontját, valamint a két fél nevét is. Emellett gyékényből és csuhéból készítettek fejfedőket és papucsot, valamint a nemezelés technikájával egy kalap megformálását is figyelemmel kísérhették az érdeklődők.

A háromnapos programsorozat több ezer látogatót vonzott az ország különböző részeiből. Hiszen az esemény összekapcsolódott az országos gyerektánc fesztivállal, a megyei táncosok találkozójával, valamint a Határ Menti Összművészeti Fesztivállal.

A mesterségek bemutatói és a néptánc előadások közben a népművészeti vásáron számtalan kézműves terméket kínáltak.

A gyermekek mindhárom nap alatt régimódi játszótéren ügyességi és népi játékokat is kipróbálhattak, de láthattak bábelőadásokat, gólyalábasokat, valamint solymászbemutatót is. A sokadalom célja éppen az, hogy az egész család számára hasznos kikapcsolódást, élményt és ismeretet nyújtson ápolva a térség hagyományait.

A gazdag folklórprogram több ezer érdeklődőt vonzott a vár előtt kialakított sokadalmi térre.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …