2024. április 27., szombat
FONTOS

Különleges és hétköznapi palackok a Turisztikai Főpályaudvarban

Az üveg és a vasút is összeköti a békéscsabai tárlatot és az Orosházi Öblösüveggyárat. Mindezt Ördögné Papdi Zsuzsanna ügyvezető mondta el a békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron üdítős, sörös, boros és dombornyomatos üvegekből nyílt kiállítás megnyitóján. Az 1963 óta működő üveggyár vezetője röviden kitért a gyártás folyamatára is, melynek fontos alapanyaga a mészkő, a homok és a szóda.

Természetesen nem volt véletlen az ő meghívása, hiszen a kétegyházi Virók András gyűjteménye üvegekből áll. Ezek közül néhány száz évnél is régebbi, jópár viszont az elmúlt évekből, évtizedekből lehet ismerős lehet bárki számára.

2012-ben édesapja halála után felment a padlásra és talált egy kólás üveget, mely a fiatalságára emlékeztette. Ez indította el azon az úton, melyen tovább járva számos különleges, már-már iparművészeti szinten is értékelhető üveghez jutott hozzá.

A békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron legutóbb Pez cukortartókból rendeztek tárlatot, de korábban petróleum lámpákat, vagy Kinder tojás figurákat is mutattak be itt. A cél minden esetben az, hogy a hétköznapi, használati tárgyakat más szemmel nézve új nézőpontból vizsgálhassák meg a látogatók.

A kiállítás augusztus 25-ig minden nap 10 és 17 óra között tekinthető meg.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …