2024. április 26., péntek
FONTOS

Gyulán tartott élménybeszámolót Suhajda Szilárd és Klein Dávid

Csütörtökön, a Vigadóban tartott előadást Suhajda Szilárd és Klein Dávid hegymászók, a K2 sikeres meghódításáról, és arról, hogyan jutottak el a csúcsra.

Több, mint fél évig tartó intenzív felkészülés után, idén júliusban indultak útnak annak érdekében, hogy oxigénpalack nélkül, első magyarokként feljussanak a K2 csúcsára. Ugyan 2016-ban már megpróbálták megmászni a 8611 méteres csúcsot, akkor azonban a hegy felső szakaszán egy lavina söpört végig, így senki nem jutott fel. Már akkor eldöntötték, hogy később újrapróbálkoznak. A minden korábbinál alaposabb felkészülésnek és a hatékony csapatmunkának köszönhetően Suhajda Szilárd július 25-én sikeresen felért a Föld legnehezebben megmászható, egyben második legmagasabb hegycsúcsára.

A hármas táborban, 7400 méteren Klein Dávid egészségi állapota miatt úgy döntött, visszafordul. Bár Suhajda Szilárd folyamatos rádiókapcsolatban volt társával, mégis egyedül tette meg az utolsó több, mint 1000 métert.

A csapat következő célja az, hogy 2021-ben a 8848 méteres Mount Everestre jussanak fel pótlólagos oxigén nélkül. Hiszen már csak két nyolcezres hegy csúcsának palack nélküli megmászása hiányzik ahhoz, hogy a magyar hegymászó közösség palack nélkül teljesítse az úgynevezett Himalája Koronája kihívást, Földünk 14 nyolcezresének megmászását.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …