2024. május 3., péntek
FONTOS

Az Október 23. Alapítvány segítségét kérte előadásához az erkeles diák

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményének tartja az 1956-os forradalmat Csikós Gyula, az Erkel Ferenc Gimnázium 12. évfolyamos, emelt történelem szakos tanulója. Éppen iskolai feladata miatt kereste fel az Október 23. Alapítványt. Illetve azért is, mert nagyszülei életében is jelentős szerepet játszottak az akkori események.

Ahogy az alábbi képeken is láthatjuk, Csikós Gyula a túlélők visszaemlékezéseinek segítségével felidézte az akkori események országos és gyulai vonatkozásait. De beszélt a térségünkben tevékenykedő, kiemelkedő személyekről egyaránt. Valamint szót ejtett Mány Erzsébetről és Farkas Mihályról is, akik mindketten fontos szereplői voltak a forradalomnak. Utóbbi két személy kivégzésének évfordulóján, február 2-án, az Október 23. Alapítvány csendes megemlékezést tartott sírjuknál.

Bagyinszki Zoltán, az alapítvány elnöke elárulta, folyamatosan törekednek arra, hogy megőrizzék a hősök emlékét. Éppen ezért, ahogy arról korábban is beszámoltunk, ősszel számos módon megemlékeztek M. Szabó Andrásról. Például az ’56-os veteránok találkozóján fotókiállítással tisztelegtek a városvezető munkássága előtt. Később ezeket a fényképeket videóval kiegészítve bemutatták a Bay Zoltán Általános Iskolában tartott rendkívüli történelem órán. A december 14-én elhunyt M. Szabó András halálának évfordulója alkalmából a kuratórium négy tagja ellátogatott az Óbudai temetőbe, hogy elhelyezze az emlékezés koszorúit az egykori városvezető sírján. Bagyinszki Zoltán kiemelte, korábban még nem volt példa hasonló jellegű megkeresésre, mint az erkeles diáké.

Az alapítvány a továbbiakban is folytatja tevékenységét, jövőbeli tervei között szerepel, hogy az egykori városvezető munkásságát bemutató fotókiállítást több helyszínen, akár egy digitális felületen is közzéteszik.

6 melléklet

Nézze meg ezt is:

Dinamikusan fejlődik a felnőttképzés a Gyulai Szakképzési Centrumban

  Simon István kancellár 3Téma című műsorunkban kiemelte, a jelenlegi nappalis létszám felét is meghaladó …