2024. április 26., péntek
FONTOS

Közel 43 millió forintból újulnak meg a levéltár nyílászárói

A járókelők és a városházára érkezők számára is feltűnhetett az az elkerített terület, mely a levéltár épülete előtt helyezkedik el.

A jelenleg zajló munkálatok azonban nem nehezítik meg a látogatók, illetve a kutatók intézménybe való bejutását, hiszen – mint ismeretes – a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának szolgáltatásai továbbra is szünetelnek.

Az elmúlt napokban azonban nem csak az épület előtt, hanem a Rőfös-udvarban is felújítási munkálatok kezdődtek. Erdész Ádám igazgató elárulta, a Magyar Nemzeti Levéltárnak köszönhetően történhet meg az intézmény 67 ablakának korszerűsítése. Ahogy az alábbi felvételeken is jól látszik, az ablakok állapota rendkívül leromlott, a keretekről lepattogzott a festék, néhol elkorhadtak.

Erdész Ádám kiemelte, az ingatlant még 1900-as évek elején építették, legjobb tudomásuk szerint abból az időből maradtak fenn a ma is látható ablakok, éppen ezért időszerű ezek rekonstruálása, cseréje.

A beruházás közel 43 millió forint értékben valósulhat meg. Az intézmény tervei között szerepel az energetikai korszerűsítés újabb állomásaként a homlokzat rekonstrukciója, vagy akár újjáépítése is megtörténhet a következő évben.

A jelenlegi munkálatok, az ablakok felújítása várhatóan augusztus végéig fejeződik majd be.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …