2024. április 26., péntek
FONTOS

Trianonról szóló előadást játszanak csütörtökön, a Gyulai Várban

Még kaphatóak jegyek a Gyulai Várszínház következő programjára, a Fehér szarvas című történelmi drámára, a Kárpát-medencei Irodalmi Gála pedig ingyenesen látogatható.

Csütörtökön az Andrási Attila rendezte Fehér szarvast láthatják az érdeklődők. Ennek eredetijét Zilahy Lajos 1927-ben írta meg, az Udvari Kamaraszínház alapítója és művészeti vezetője ezt alakította át a jelen színházi igényeire szabva. Magyarország 1920-as szétszabdalása fájó téma mindenki számára, az előadás pedig két szálon mutatja be az akkori emberek reakcióit, hogyan ment tönkre az életük szempillantás alatt. A szereplők megpróbáltatásain keresztül valós képet kapunk az 1920-as évek elejének magyar viszonyairól is.

Péntek este az Előretolt Helyőrség íróakadémiájának gálaműsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Az Orbán János Dénes író, költő által vezetett intézmény célja, hogy felfedezze az irodalmi tehetségeket határoktól függetlenül, és szakmai, valamint anyagi lehetőségeket nyújtson álmaik beteljesítéséhez. A Kárpát-medencei Irodalmi Gálán fellépő pályakezdő művészeket két évvel ezelőtt már láthatta a gyulai közönség, idén azonban a korábban még nem ismert friss kötetes vagy éppen debütálni készülő fiatal tehetségek lépnek színpadra.

A Fehér szarvas csütörtökön fél kilenckor veszi kezdetét a Várszínpadon. Az íróakadémia gálaestje pénteken szintén fél kilenckor a várszínpadon zajlik majd, ez azonban ingyenes rendezvény lesz, így csupán egy telefonon vagy e-mailben leadott előzetes regisztráció szükséges ennek megtekintéséhez.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …