2024. április 26., péntek
FONTOS

A madarakat a természetes tápláléktól elcsábítani inkább károkozás, mint haszon

Amikor a madáretetésről kezdünk gondolkodni a tél közeledtével, akkor jó, ha azt is észben tartjuk, hogy a madaraknak az a legjobb táplálék, amit ők a természetből szednek össze.

Ilyenkor többek között a cinegéket a természetes tápláléktól elcsábítani inkább károkozás, mint haszon. Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető hangsúlyozta, csak akkor adjunk a madaraknak az etetőkbe eleséget, amikor már valóban rászorulnak. A Magyarországon megtalálható madárfajok többsége nagyon jól felkészült a télre. Aki nem bírja a telet, az már rég elvonult déli irányba, olyan helyre, ahol ilyenkor is megtalálja táplálékát.

A madáretetési szezon a téli hideggel kezdődik, ami eltart egészen a tavaszi fagyok végéig. Madáretetőt egyszerűen elkészíthetjük otthon, szinte bármiből. Elég hozzá akár egy régi tálca, műanyagpalack, tejesdoboz vagy egy konzervdoboz. Az etetőket lehetőleg olyan helyen érdemes elhelyezni, ahol a madarak nyugodtan és könnyen megközelíthetően tudják azt használni.

Nem szabad adni a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ez több napig, hétig is itt maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják. Emellett van még egy eledel, amivel kárt tehetünk a madarakban.

Boldog Gusztáv elmondta, jól követhető az időjárás változása, ahogy ez a most is tapasztalható hidegfront megérkezett. A varjak több, mint két héttel ezelőtt megelőzték ezt a frontot, az északi állományokat szorítja le a hideg. A varjakkal együtt megérkeztek a vadlibák, valamint a fenyőrigók. A hideg beálltával várható, hogy a nem Magyarországon fészkelő vetési varjak is hamarosan megjelennek.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …