2024. április 26., péntek
FONTOS

Szinte mindegyik gazdálkodói forma jelentős kedvezményekhez jut 2021-től

A magyar országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabálytervezetet, mely 2021 januárjától lép életbe.

A módosítás leginkább az őstermelőket érinti, de a családi gazdaságokra is kiterjed. A cél az volt, hogy egyszerűsítsék az agráradózási rendszert. Az őstermelői adózásra nem csak egyszerűbb, hanem alapvetően kedvezőbb szabályok vonatkoznak a következő évtől. Ez közel 250 ezer embert érint Magyarországon, de jóval többen felfigyelhetnek a kedvezményekre, hiszen jövőre már a választható tevékenységi köröket tartalmazó lista is kibővül. 2020 végéig éves 600 ezer forintos bevétel után lépett életbe adózási kötelezettség, ez jövőre 1 millió forintra emelkedik. Ezt követően a vállalkozók az általányadózást választhatják, valamint a tételes költségelszámolást. Több bevezetett változás mellett 2020-tól a hozzátartozói viszonyban lévő gazdálkodók közös családi gazdaságot alakíthatnak őstermelőként.

Az említett jogi minősítést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál kérelmezhetik a gazdálkodók. Szintén új kategóriaként szerepel a CSMT, vagyis a családi mezőgazdasági társaság. Ezt a minősítést azok a két taggal rendelkező gazdaságok is megkaphatják majd, akik mező-, erdőgazdálkodással foglalkoznak.

2021-től szinte mindegyik gazdálkodói forma jelentős kedvezményeket kap, a kedvezményezett körbe pedig a családi gazdasági társaságok is beletartoznak. Kulcsár László hozzátette, a javaslat kialakítása alatt az egyik fő szempont volt az őstermelői foglalkozás, családi vállalkozások támogatása, ezeket segítik a már elfogadott döntések.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …