2024. április 27., szombat
FONTOS

Kevesebb a bevétel, de lesznek fejlesztések Gyulán

Elfogadta az önkormányzat idei költségvetését Görgényi Ernő polgármester, aki a képviselő-testület hatáskörében eljárva hozott döntést. A COVID-járvány miatti gazdasági nehézségek következtében az idei költségvetés összeállítása különösen nehéz volt. Ennek ellenére kollégáival olyan költségvetést alkottak, amely garantálja a város biztonságos működését, biztosítja a városüzemeltetési feladatok ellátását.

Ha a gyulai vállalkozások nehéz helyzetbe kerülnek, akkor kevesebb adót tudnak fizetni, ezért az önkormányzat is kevesebb bevételből gazdálkodhat. A kormány e válságos helyzetben azzal is segíti az egyéni vállalkozókat, valamint a kis- és középvállalkozásokat (kkv), hogy ők a 2020. évi helyi iparűzési adó (HIPA) mértékének az 50%-át kell befizessék 2021-ben, azaz megfelezte a HIPA befizetési kötelezettségüket. A nagyvállalatok továbbra is a teljes HIPA-t kell fizessék. A Polgármesteri Hivatal adócsoportjának számításai szerint Gyulán erre a kedvezményre 2321 vállalkozás jogosult. A számítások szerint a kormány döntésének következtében 290 millió forinttal kevesebb HIPA-t kell befizessenek a gyulai egyéni vállalkozók és kkv-k. A vállalkozók oldaláról megközelítve ez azt jelenti, hogy kb. 290 millió forint marad az idén az adókedvezményre jogosult 2321 gyulai vállalkozásnál. Az önkormányzat költségvetéséből azonban hiányozni fog ez a 290 millió forint.

A gépjárműadó elvonása további 95 millió forint bevételcsökkenést okoz. (A gépjárműadó állami adó, de a tavalyi évig a 40%-át átengedte az állam az önkormányzatoknak.)
A turizmus csökkenése miatt az idegenforgalmi adó bevételünk várhatóan 85 millió forinttal csökken a 2019. évihez képest.

Másfajta bevételeink is lecsökkentek, bizonyos állami normatív támogatások pedig növekedtek, de ezeket itt nem részletezem, a lényeg az, hogy a pandémia miatt összesen közel 600 millió forinttal kevesebb bevétel várható az idén annál, mint amennyire a pandémia előtt számítottunk.

Szigorú takarékossági intézkedésekkel és saját bevételeinkből finanszírozott beruházások elhalasztásával tudjuk egyensúlyban tartani a költségvetést, így tudjuk biztosítani a közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek megvédését. Az elmúlt években is takarékosan gazdálkodtunk, ezért tudjuk most kezelni a jelenlegi kihívásokat.

Néhány beruházásra azért így is lesz lehetőség pályázati támogatásoknak köszönhetően:

◆ Az idén újraépítjük a szanazugi bicikliutat. Tavaly már elkészült közel 800 méter, az idén a többi szakaszt újítjuk meg 4,2 km hosszan.
◆ Újraaszfaltozzuk a Leiningen utcát és új járdát építünk az Élővíz-csatorna partján az Erkel Gimnáziumtól a Bartók utcai hídig.
◆ A Dr. Adler Ignác utcai parkban új játszóteret létesítünk.
◆ Fásítási és erdőtelepítési programunkat folytatjuk.
◆ A szociális támogatásokra szolgáló keretet megnöveltük 20 millió forinttal, így a rászorulók támogatására összesen 60 millió forintot költhetünk.
◆ Szociális- és egészségügyi feladatokra összesen 1 milliárd 587 millió forintot fordítunk az idén.
◆Megőriztük a szociálisan hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatókat támogató Bursa Hungarica ösztöndíjat, a legjobb tanulókat támogató Bay Zoltán ösztöndíjat és a művészetoktatásban tanuló tehetségeket segítő Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjat.

A teljes költségvetési rendelet tanulmányozható itt: http://www.gyula.hu/rendeletek
(A 2021 elnevezésű mappában található.)

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …