2021. október 16., szombat
FONTOS

Pénteken nyit a Gyulai Várszínház 58. évada

Június 25-én, pénteken kezdődik a Gyulai Várszínház 58. évada.

Az esemény a Körös – Völgyi Sokadalommal együtt kezdődik. Az első bemutatóra hétfőn kerül sor. Ekkor a Katona József Színház előadásában az Othello-t tekintheti meg a színházkedvelő közönség az Erkel Ferenc Művelődési Házban.

Ez az előadás lesz a Shakespeare Fesztivál nyitó előadása is egyben. Az idei évad 50 előadása közül kiemelkedik az 5 új bemutató melyből 3 ősbemutató.

Ezek közül egy a Mi volnék nélküled? – Jászai Mari emlékezete című, a Gyulai Várszínház saját produkciója. 4 előadást koprodukcióban: Győrei Zsolt-Schlachtovszky Csaba: Hamlear című darabját a Bartók Kamaraszínházzal, Vecsei H. Miklós – Kovács Áron: Bartók és Kodály, című művét a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal, Goldoni: Két úr szolgája című klasszikus komédiáját a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal, Szabó Magda: Az ajtó című regényének színpadi adaptációját a Nemzeti Színházzal közösen viszik színpadra.

Ebben az évben negyedik alkalommal szervezik meg augusztus 2-8. között az Erdélyi hetet, melynek keretében minden nap más-más színház előadását tekinthetik meg a nézők. Az érdeklődő közönség láthatja többek között, a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában a Hegedűs a háztetőn című darabot.

A Csiky Gergely Állami Magyar Színháztól Az ember tragédiáját, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadásában A nép ellensége című művet, az Aradi Kamaraszínház előadásában A kolozsvári bíró és A Zördög című alkotásokat. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Tóték című előadását, illetve Cári Tibor és társai zenés előadói estjét.

Augusztus 16-18 között tartják meg a Szabó Magda Napokat. A Nemzeti Színházzal közösen mutatják be Az ajtó című regény színpadi változatát Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében. Emellett láthatja majd a közönség az Agyigó, Az őz, a Régimódi történet, az Az a szép, fényes nap és a Tündér Lala című előadásokat.

Nézze meg ezt is:

Kimagasló munkájáért kapott díjat Erdész Ádám

Négy évtizedes munkájáért Bősze Sándor-díjat adományozott Erdész Ádámnak a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa. Az indoklásban …