2024. május 4., szombat
FONTOS

Elkezdődött a németvárosi Szent József templom tetőfelújítása

Egy pályázat révén a gyulai önkormányzat 30 millió forint, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A felújítás teljes összege több, mint 37 millió forint, melyből az önerő közel 7,1 millió forint. Ennek egyik felét az önkormányzat, a másikat pedig a Nádi Boldogasszony Plébánia biztosítja. Kovács Péter plébános elmondta, az elmúlt 10 évben több millió forintot költöttek az állagmegóvásra. A jelenlegi felújítással megoldódnak a beázások a templomban.

A városrészben élők közül többen adományoztak annak érdekében, hogy megújuljon a Szent József templom tetőszerkezete.

A fedélszék szerkezeti elemein elsősorban beázásból származó gombásodást és kisebb mértékű, rovarok által okozott károsodást fedeztek fel. Így többek között a teljes felületen elbontják a tetőlécet, valamint kicserélik a sérült, elkorhadt szerkezeti elemeket. A cserepek állapota elavul, sok helyen javított, töredezett a cserépburkolat.

Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, az Apor tér ikonikus jelentőségű a város történetében. 2010 óta felújították Erkel Ferenc szülőházát, az egykori Nap kocsma épületét, ahol jelenleg gyermekjóléti szolgálat működik. Most zajlik éppen a város legrégebbi, épségben maradt lakóháza, a Máriás-ház felújítása. Az Apor tér központi eleme a németvárosi Szent József templom.

A felújítás várhatóan augusztus 31-én fejeződik be.

Nézze meg ezt is:

Több épület felújítását jelentette be Soltész Miklós Gyulán

15 millió forintot biztosít a Kossuth téren található Szentháromság kápolna tornyának műemléki felújításához a Miniszterelnökség …