2024. április 26., péntek
FONTOS

Kevesebb a bűncselekmény Gyulán

A közrend megőrzése, fenntartása és a balesetek megelőzése, csökkentése volt a Gyulai Rendőrkapitányság legfontosabb célja 2020-ban.

Emellett alapvető célkitűzés volt számukra a rendőrség iránti közbizalom és a tekintély erősítése. A város területén a 2019-es adatokhoz képest a regisztrált bűncselekmények száma 26 százalékkal csökkent, 434-ről 321-re.

A lakosság szubjektív biztonságérzetét a közterületen elkövetett bűncselekmények is jelentősen befolyásolják. A közterületi bűncselekmények száma 131-ről 104-re csökkent, a nyomozás eredményességi mutató pedig 88,9 százalékra nőtt.

Gyula területén a kiemelten kezelt bűncselekmények száma 41,7 százalékkal esett vissza. A városban történt egy emberölés, melynek elkövetőjét a gyors rendőri reagálásnak köszönhetően egy órán belül elfogták. Embercsempészetet, rablást, zsarolást, zárt gépjármű feltörést, valamint személygépkocsi lopást nem regisztráltak Gyulán.

A közlekedés terén tapasztalható volt egyfajta forgalomcsökkenés.

A határrendészeti kirendeltségre is hatással volt a 2020-as év. A járványügyi helyzet alatt több intézkedést vezettek be. A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet követően 14-én a dénesmajori ideiglenes nyitvatartású határátkelőhelyet bezárták, azóta június 26-án újranyitották. Az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények miatt 180 emberrel szemben intézkedtek tavaly. Ebből tiltott határátlépés és kísérlete szabálysértést 143-an követtek el, közülük 99-en a zöld határon próbáltak belépni.

A Békés megye határain túl nyúló bűnügyek tekintetében sok olyan felderítés történt, amely akár olyan bűncselekményekre vonatkozott, melyeket egy elkövetői kör követett el több megyében. Szombati Andrea kiemelte, ennek is van visszatartó ereje, hiszen az “utazó bűnözők” nem biztos, hogy ezt az útvonalat választják és útba ejtik Békés megyét.

Törekednek arra, hogy már az első bűncselekményektől kezdődően minden adatot, információt kellő odafigyeléssel és szakmaisággal értékeljenek.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …