2022. augusztus 17., szerda
FONTOS

Befejeződött a szeghalmi belvízrendszer fejlesztése

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, mert az 56. számú Szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek legkritikusabb pontjait érinti. Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma 2016-2021 között valósította meg a beruházást.

A projekt közvetlen célja az volt, hogy a szeghalmi belvízrendszerben a belvízi elöntések nagysága, ideje és ezzel a
védekezési költségek csökkenjenek, a károk mérséklődjenek, a főművek védképessége javuljon. Ehhez a belvízrendszer feliszapolódott csatornáinak kotrását és a leromlott állapotú műtárgyak rekonstrukcióját kellett elvégezni, a belvizes szivattyútelepi felújításokkal együtt.

A projekt által a csatornák vízszállító képességét a vízjogi üzemelési engedélyben megadott szintre állítottuk vissza. A
kotrással nemcsak az iszapot emeltük ki a mederből, hanem a vízi növényzet felesleges túlburjánzását is eltávolítottuk, így a jövőben sokkal könnyebb lesz az évenkénti fenntartási munkákat elvégezni.

Összesen 59,6 km hosszú belvízlevezető főcsatornán, mintegy 85 ezer m 3 iszapot kotortunk ki, és 38 db vízkormányzó és közlekedést biztosító műtárgy eredeti vízátbocsátó képességét állítottuk vissza. A Kernye I. és Kernye II. szivattyútelepek előtt, a Szeghalmi-főcsatornán megépítettünk egy automata gépi gerebes uszadékkiszedő műtárgyat, mely a belvízvédekezési munkákat jelentősen segíti, és a szivattyútelepek üzemelését biztonságosabbá teszi.

A szivattyútelepi fejlesztések több évtizedre megoldják a rendszer belvízátemelési problémáját. A Kernye II.
szivattyútelepen elvégeztük a 2. sz. szivattyú nagyjavítását, és kialakítottunk benne egy fűthető gépészpihenőt. A
Kernye I. szivattyútelepen – a megbízható működéshez szükséges – végcsappantyúkat és a hullámtéri éktolózárakat is
felújítottuk, a szivattyútelep hullámtéri elzáró szerkezetének elektrifikálását is megoldottuk. A Macskási szivattyútelepen a működést segítő elektromos felújítást végeztünk.

Nézze meg ezt is:

Kistérségi csocsó bajnokságot rendeztek Gyulaváriban

  A kistérségi szociális intézmény gyulavári idősek klubjában rendeztek kedd délelőtt csocsó bajnokságot, ahol a …