2024. április 26., péntek
FONTOS

Nagy veszélyt jelentenek a szőlőre a darazsak

Nyakunkon az ősz. A hideg tavasz idén elhúzta a szőlő virágzását, május végén – június elején is volt még olyan növény, mely akkor nyílt ki.

Szűcs Gergely kertész elmondta: nagyon aggódtak a gazdák, hogy milyen lesz az idei termés, de a meleg nyárnak köszönhetően időben kezdenek érni a gyümölcsök.

Legegyszerűbben kóstolásssal tudjuk eldönteni, hogy mikor érett meg eléggé a szőlő. Ha megkapta a fedőszínt, vagyis a fehér szőlők esetében sárgászöld színt kapott, a kékszőlők esetében pedig kéket, akkor már gondolhatunk rá, hogy itt a szüret ideje. Figyelmeztető jel lehet, ha egy szőlő muskotályos, nagy cukortartalommal és vékony héjjal rendelkezik, akkor a darázs megtalálja, és elkezdi enni a gyümölcsöt.

Aki viszont bort, vagy pálinkát szeretne készíteni, azoknak más műszereket kell használniuk.

A darázs ellen úgy tudunk védekezni, hogy egy üres flakonnak levágjuk a tetejét, megfordítjuk, és ecetes, cukros vízzel felöntjük, majd ezt kiakasztva a szőlőbe ez összegyűjti a darazsakat. Aki inkább humánusabb módot szeretné választani, lehet a boltokban egyedi hálókat is kapni, amit a fürt köré teszünk, ezzel megvédhetjük a bogyótermést nem csak a darázstól, hanem másfajta kártevő rovartól is.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …