2024. április 26., péntek
FONTOS

Érkezik a Gyula régen és ma könyvsorozat új része

A gyulai zsidóság emlékkönyve címen jelenik meg a Gyula régen és ma sorozat legújabb, 16. kötete – jelentették be a péntek délelőtti, fürdővárosi sajtótájékoztatón.

A Durkó Károly által szerkesztett műben az egykor Gyulán élő zsidó közösség életéről olvashatunk. A kötet 400 oldalon, több száz fénykép és dokumentum segítségével tárja az olvasó elé a helyi zsidóság történelmi hagyatékát.

A Gyulai Évszázadok Alapítvány alapgondolata az értékmentés. A kötet két év kutató munka gyümölcse, melyben sokan vettek részt.

Székely Árpád elmondta, sok fontos információt és dokumentumot gyűjtöttek össze levéltárakban, könyvtárakban, múzeumokban. Emellett gyulai származású családokat is felkerestek, akik szintén segítették a munkát.

A könyv áttekintést ad a gyulai zsidók történetéről, emellett a hozzájuk kötődő épületeket is bemutatja. A 600 példányban megjelenő munka ismert gyulai élettörténeteket, és a holokausztról való visszaemlékezéseket is magába foglal.

A könyv bemutatóját a gyulai könyvtárban tartják. A részvétel az aktuális járványügyi intézkedések betartásával, valamint védettségi igazolvánnyal lehetséges.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …