2024. február 28., szerda
FONTOS

Magyar-székely konferencia napot rendeztek a gyulai könyvtárban

Összetartozunk címmel rendeztek magyar-székely konferencia napot csütörtökön, a Mogyoróssy János könyvtárban. Az eseményt a tíz éves Boróka egyesület és a József Dezső Egyesület kiállítása nyitotta meg, melyet egy hónapig lehet megtekinteni a könyvtár földszinti előadótermében.

Bokor Ildikó, a Boróka Egyesület elnöke elmondta, a magyar és a székely kultúra népszerűsítésének jegyében évente több, mint 10 programmal készültek. Az egyesület elnöke elmondta, a jövőbeli terveik határtalanok. Az új programok mellett szeretnék megismételni régebbieket is, hiszen ragaszkodnak a hagyományokhoz.

A konferencia nap a Simonyi-olvasóteremben folytatódott, ahol Rozványi Dávid előadását láthatta a közönség. Az író az én és a közönség szerepét vette górcső alá. Elmondta, ma azt lehet megfigyelni az irodalomban és a művészetben egyaránt, hogy a művészek csak saját magukkal foglalkoznak, és az egójukat terjesztik ki a műre.

A konferencia nap harmadik programja a 2020 novemberében megjelent Magaddá rendeződni című kötet bemutatója volt. A József Attila-díjas Farkas Wellmann Évával Fodor György beszélgetett az eseményen.

Farkas Wellmann Éva elmondta, a kötet az utóbbi 7-8 év írásait foglalja magába, melyet öt ciklusra bontottak. A költőt az olvasás inspirálta arra, hogy elkezdjen verseket írni. Elmondta, az alkotáshoz az ihlet és a megszólítottság kettősére van szüksége.

Nézze meg ezt is:

Párkapcsolati tréning Hegyi Barbarával és Seress Zoltánnal

  Napokkal ezelőtt nem lehetett már jegyet venni a Gyulai Várszínház péntek esti előadására. A …