2024. május 7., kedd
FONTOS

Meglepetéssel is szolgál a Szecesszió című kötet

Pénteken a gyulai könyvtárban mutatták be azt a 160 oldalas albumot, mely a mai Magyarország területéről vonultat fel szecessziós építészeti emlékeket.

Az eseményen Fodor György tanár nem véletlenül utalt arra, hogy a fotográfus Bagyinszki Zoltán nevével szinte már egybeforrt ez a művészeti irányzat. Képeiből korábban számos kiállítást rendeztek, és ilyen tárgyú, képes albumok is jelentek meg nyomtatásban. Bár a szecessziós stílusú épületek a leglátványosabban a fővárosban vannak jelen, a könyv összeállítói törekedtek arra, hogy a vidéki Magyarország legalább olyan súlyt kapjon, mint Budapest.

A kötetben az előszót és a kiemelt épületeknél található szöveget az a Brunner Attila jegyzi, aki számára szintén nem ismeretlen terep a szecesszió. Felfedező utak című könyvében a művészettörténész  a magyar szecessziós épületdíszítmények világával foglalkozott. Magát ugyan az új kötettel kapcsolatban zongorakísérőként határozta meg, de arról Bagyinszki Zoltánnal közösen döntöttek, hogy végül mely épületek kerültek be, vagy éppen maradtak ki. Így az olvasó olyan értékeket is megismerhet, melyekkel a szélesebb, érdekelődő közönség eddig aligha találkozott.

A kötet legnagyobb feladványát Bagyinszki Zoltán számára a gödöllői Nagy Sándor ház, az ottani művésztelep műteremházainak egyike jelentette.

Gyula több épülettel is szerepel a kötetben, ugyanakkor az eseményen elhangzott, hogy a megye jelentős része még feltáratlannak mondható a szecessziós jegyeket mutató épületek tekintetében. Bagyinszki Zoltán elmondta, tervei szerint két éven belül készülhet el a második rész, abban a határon túli szecessziós épületeket mutatják be.

Nézze meg ezt is:

Rekordszámú, 67 kiállító érkezett a Gyulai Virágok Fesztiváljára

    Az eseményt a megszokotthoz képest egy héttel korábban rendezték meg. Mindez jó alkalmat …