2023. március 24., péntek
FONTOS

Összességében enyhe telet jósolnak a güzüegerek

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva ezekben a hetekben elég kevés güzüegér-halmot fedeztek fel a szakemberek.

A népi megfigyelések szerint ez azt jelenti, hogy enyhe tél előtt állunk. A halmok csökkenő száma azt is mutatja, hogy a faj élőhelyeinek csökkenésével az állomány is apad. A güzüegerek nagyon hasonlítanak a mindenki által ismert házi egerekhez. A legnagyobb különbség köztük az, hogy a güzüegerek hasa hófehér, valamint ugyanilyen kis fehér tappancsaik is vannak. A néphit szerint kiváló időjósok.

Boldog Gusztáv elmondta, a güzüegerek speciális technikával készítik el a halmokat. A föld felszínén 10-15 cm vastagságban gyommagvakat, kalászokat halmoznak fel, ez lesz az egércsalád téli tápláléka. A halmot ugyanilyen vastagon földdel takarják be, amihez a közelben vájt anyaggödrökből hordják az alapanyagot. A halom alatt, mintegy 20-25 cm-es mélységben egy nagyobb üreget vájnak ki, ebben vészelik át a telet.

A güzüegeret egészen az 1980-as évekig nem különböztették meg a házi egértől. Mára már bebizonyosodott, hogy igenis két külön fajról van szó.

Nézze meg ezt is:

Az energiatakarékosság fontosságára figyelmeztettek a lila iskolában

  A takarékos energiafelhasználás fontosságára figyelmeztettek a gyulai lila iskola harmadikos diákjai, az általuk előadott …