2024. április 28., vasárnap
FONTOS

A magyar kultúrát ünnepelték a várszínházban

Fekete Péter államtitkárt idézte Görgényi Ernő Ernő gyulai polgármester a magyar kultúra napján, a várszínház kamaratermében megtartott programon. Beszédében hangsúlyozta, a kultúra mindenhol jelen van, kulturális értékeink az ország minden részében fellelhetők. Erkel Ferenc szülővárosában ezt mi jól tudjuk, számunkra ez természetes.

A polgármester felidézte, a szóban mindig a nyitottságot, a toleranciát hangsúlyozó, balliberálisnak nevezett politikusok és közéleti szereplők az elmúlt évtizedekben sokszor és durva kifejezésekkel hozták a vidékiek tudomására, hogy szerintük – a fővárosi emberekkel ellentétben – a vidéki ember nincs birtokában az elvárható kulturális nívónak.

Görgényi Ernő kijelentette, ez ellen küzdeni kell, az elmúlt 12 évben számos ilyen intézkedés történt. Hangsúlyozta, Gyulán, a kultúra magyar városában mindig voltak és vannak olyan elkötelezett, képzett polgárok, akik éltették és éltetik kultúránkat.

A közönség a beszéd után az Őze Lajos-díjas Szilágyi Enikővel a főszerepben tekinthette meg a Mi lennék nélküled? című darabot, mely egy Jászai Mari naplójából, vallomásaiból és Szilágyi Enikői  reflexióiból állt össze. A produkció dramaturgja Elek Tibor volt. Ez az előadás egyben a téli-tavaszi kamaratermi évad nyitányát is jelenti a Gyulai Várszínházban.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …