2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Szellemi teljesítőképességet vizsgáló kutatást végeztek Gyulán

Átfogó kutatást végeztek tavaly szeptemberben és októberben Gyulán, hogy megvizsgálják az 55 év kor feletti lakosság szellemi teljesítőképességének változását.

A kutatás részeként egy 30 kérdésből álló kérdőívet, és az ahhoz kapcsolódó célirányos teszteket kellett kitölteni. Ezeket véletlenszerűen kiválasztott emberek között a gyulai háziorvosok, asszisztensek, valamint mentálhigiénés segítők részvételével töltötték ki az emberek. Az általános kérdések mellett a háztartás összetételére, a havi jövedelemre, valamint a havi gyógyszerköltésekre és a gyógyászati segédeszközökre irányultak a kérdések. A kutatás során a demenciát próbálták kiszűrni.

A kutatás eredménye olyan új gyakorlatokat vetít elő a jövőben, mellyel megalkothatják Gyula demens stratégiáját. Ez nemcsak a betegséggel élők életét, hanem a hozzátartozókét is segíti. Kóra János szociális munkás, kutatásvezető kiemelte, a családoknak nagy megterhelés egy demenciával élő személy életvitelének biztosítása.

A kutatás során kirajzolódott, hogy a demencia jelei az egyedül élők esetében magasabbak, 33 százalékra tehetők, míg a családban élők esetében ez az arány csak 19 százalékos. Május 27-28-án egy országos konferencián fogják bemutatni a kutatás eredményét Gyulán. Az időskorúak mentális segítése című programon elhangzó előadásokat szeretnék feldolgozni, és felhasználni a jövőben az idősellátás köré

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …