2024. április 26., péntek
FONTOS

Új módszerek hódítanak teret a gyulai közterületeken

A csepegtetős öntözési rendszer előnyeit ecsetelte Bányai György, a közüzemi kft üzemvezető helyettese a Szent Miklós parkban így felszerelt ágyások mellett.

Elmondta, a bevált és a vízfelhasználás szempontjából takarékos módszert bevezetnék a város közterületein az egynyári virágfelületeknél is. Az idei aszályos időszak újfent rámutatott arra, hogy változtatni kell azokon a gyakorlatokon, melyek évtizedeken át működtek, mert a jövőben már nem biztos, hogy jók lesznek.

Ehhez hasonló, de ennél enyhébb aszály Bányai György emlékei szerint a kétezres évek elején volt. Akkor először az örökzöldek kezdtek kiszáradni, a tuják után a fenyők sínylették meg ezt az időszakot, de még a nyírfák is erősen száradtak. Most a talajból a becslések szerint 200-250 milliméternyi csapadék hiányzik.

Bányai György hangsúlyozta, a közterületeken is pusztultak el növények a hőségben, de ezek száma nem mondható igazán jelentősnek. Mindez annak is köszönhető, hogy a Gyulai Közüzemi Kft két öntözőautója napi 12 illetve 16 órán át locsolja a növényeket. A rendkívüli aszály miatt a 3-4 évvel ezelőtt elültetett cserjéket és fákat is locsolják.

Bányai György elmondta, egyelőre kísérletképpen a cég által előállított mulcsot is bevetik az egynyári és évelő felületeket, így csökkentenék a párolgási veszteséget.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …