2024. május 5., vasárnap
FONTOS

A Tündöklő Jeromos című darabbal kezdődik a Tamási Áron Napok

A Tündöklő Jeromos című előadással kezdődik pénteken a Gyulai Várszínház 59. Nyári Évadának utolsó tematikus programja, a Tamási Áron Napok. A Nemzeti Színházzal közös bemutató előadásról szerda délután tartottak sajtótájékoztatót a gyulai vár lovagtermében.

Elek Tibor igazgató az eseményen elmondta, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház között több évtizedre nyúlik vissza a közös munka. Az utóbbi öt évben azonban még szorosabbá vált az együttműködés, mert ez időszak alatt több közös bemutatót is tartottak már.
A tematikus napok célja, hogy középpontba állítsák az elmúlt évtizedek klasszikussá vált nemzeti íróinak életművét. A korábbi években Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor és Szabó Magda után idén a 125 éve született Székely János munkássága előtt tisztelegnek.

Márkó Eszter, a darab rendezője azt mondta, megtisztelő volt számára a feladat, melynek során a beregszászi társulat és a Nemzeti Színház művészeivel dolgozhatott együtt.

Kulcsár Edit dramaturg elmondta, Tamási Áronnak ez az egyik legpolitikusabb darabja, amely napjainkban is aktuális.

Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója elmondta, ezt az együttműködést, valamint a lehetőséget, hogy részesei lehetnek a darabnak, a háború szülte. A produkcióban jelenleg a társulat 11 tagja szerepel.

A Tündöklő Jeromos címszerepét a Jászai Mari-díjas Schnell Ádám játssza. Elmondta, sok időt töltött Erdélyben, nagyon közel áll hozzá az ottani miliő. Kiemelte, a darabban nagyon jó szerepek, kiváló karakterek találhatók, a legkisebb szerep is nagyszerű.

A darab a pénteki, gyulai bemutatót követően szeptember másodikán lesz látható a Nemzeti Színházban.

Nézze meg ezt is:

A legszebb konyhakerteket keresik

A növényi sokféleség jegyében, a gyulai önkormányzat az idén is keresi a város legszebb konyhakertjét. …