2024. március 19., kedd
FONTOS

Az aszály miatt kevesebb volt a szúnyog és a béka

Akkora az aszály a Dél-Alföldön, hogy az már a szúnyogokra is hatással van, nagyon kevés a rovar Békés megyében is. Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető elmondta, a vízre minden élőlénynek szüksége van a szaporodáshoz és a túléléshez egyaránt.

Ezek a rovarok gyorsan regenerálódó állományokat tudnak létrehozni, így egy kisebb esőt követően néhány napon belül találkozhatunk velük. A szárazság most minden élőlény sorsára nagy hatással van. A kétéltűek, a békák, a gőték életük első szakaszát ebihalként a pocsolyákban élik. Ha ezek nincsenek, akkor nincs hova petézzenek, és ott nem tud kifejlődni az ebihalnak nevezett békalárva. Az Élővíz-csatorna környékén nincs gond a zöldbéka állománnyal, viszont az erdei életmódot folytató egyedek, mint a barna varangy gyakorlatilag eltűntek.

A szúnyogok és a békák mellett a gólyák sem úgy viselkednek, mint ahogy szoktak.

Boldog Gusztáv kiemelte, a gólyák idő előtti vándorlásának az egyik oka a táplálék hiánya volt. Békákból és mezei pockokból sincs megfelelő mennyiség számukra. Viszont sok fiókát tudtak idén nevelni, ami annak köszönhető, hogy sok volt a sáska a száraz időszakban.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …