2024. május 1., szerda
FONTOS

Rajzanak a dióburok fúrólegyek

A diófa betegségeit általában leggyakrabban a gombák, valamint a kártevők okozzák.

Néhány éve hazánkban is megjelent a korábban Amerikában őshonos dióburok fúrólégy, mely komoly károkat képes okozni a csonthéjas gyümölcsben. A zöld burok részt támadja meg, mely a növekedés közben védi a diót. A lárva a csonthéjas gyümölcs belsejébe nem megy be, csak a külső burokban rág. Ebben eszi meg azt a védelmet nyújtó réteget, mely utána elszárad és lepotyog a fáról.

Úgy tudunk védekezni ez ellen a rovar ellen, hogy egy sárga színű ragacsos lapot helyezünk a fa alá. Amikor sok fúrólégy található rajta, akkor kell elkezdeni ellene a védekezést – fogalmazott Szűcs Gergely kertész. Amennyiben nincs ilyen lapocskánk, úgy vehetjük észre ezt a kártevőt, ha a termésen egy pici lyukat látunk, vagy netán érés előtt elkezd feketedni a termés. Ez az időszak június végétől, július elejétől egészen októberig tarthat.

Másodlagosan is védekezhetünk a kártevők ellen. Amikor a légy lárvái elérik a bábállapot előtti állapotot, akkor a fa alatt az elhullott termésből a földbe bújnak. Ekkor érdemes leverni a fáról a már fekete gyümölcsöt, valamint a lehullottakat is összegyűjteni, mert akkor ennyivel is kevesebb kártevő lesz a következő évben.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …