2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Csúcszsűri bírálta az ország legjobb mézeit

Az első körös zsűrizés, valamint a laboratóriumi vizsgálat után közel 60 mintát értékelt egy öt tagból álló csúcszsűri szombaton, Gyulán.

Az újabb érzékszervi zsűrizés során alakultak ki a végleges pontszámok az országos mézversenyen. Idén akác-, repce-, napraforgó-, hárs-, virágméz, valamint egyéb fajtamézek és mézkészítmények kategóriákban lehetett nevezni.

Magyarországon kimondottan sokszínű a méz paletta. A bírálati szempontok között szerepelt a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta. Emellett a méz fajta szerinti illat jellege, az íz tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás.

Az Eurofins Food Analytica Kft. vizsgálta az első körös érzékszervi zsűrizésen továbbjutott mézeket. A mintákat először analitikai szempontból elemezték, majd víztartalmat, fluktóz – glükóz arányt néztek, valamint a méz pollenösszetételét is megállapították.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kiemelte, a gyulai mézverseny az egyetlen országos szintű megmérettetés, amely jelentős a méhészek szempontjából.

Az eredményhirdetés december 10-én élőben a Gyulai Méz-és Mézeskalács Fesztiválon, valamint online a rendezvény közösségi oldalán lesz látható.

Nézze meg ezt is:

A legszebb konyhakerteket keresik

A növényi sokféleség jegyében, a gyulai önkormányzat az idén is keresi a város legszebb konyhakertjét. …